Znanstveniki odkrili najstarejšo barvo na svetu, ki je stara 1, 1 milijard let.
V zraku · buzz buzz

Barvitost našega sveta je samoumevna. Vprašanje pa je, koliko ljudi dejansko ve, kje so nastale barve, kako in katera je bila ‘tista prva’.

Katera je prva barva na svetu, je končno odkrito. Skupina raziskovalcev iz Avstralije, Japonske in Združenih držav Amerike je razkrila, katera je najstarejša barva na svetu – stare pigmente so izkopali iz 1,1 milijarde let starih kamnin pod puščavo Sahara v porečju Taoudeni v Mavretaniji, kjer je nekoč bil prazgodovinski ocean. Našli so svetlo roza barvo, ki je pol milijarde let starejša od pigmentov, ki so jih našli pred tem.

Raziskovalci pišejo, da so pigmenti roza barve ‘molekularni fosili’ klorofila, ki so ga proizvedli organizmi v oceanu, sposobni izvajanja fotosinteze. Ko pride do koncentracije teh organizmov, barva fosilov variira od rdeče do vijoličaste. Ko se drobijo in razredčijo, pa postanejo svetlo roza barve.

Raziskovalci dodajajo, da odkritje teh pigmentov lahko pojasni, zakaj je bilo potrebnih na milijone let, preden so na Zemlji zaznani prvi znaki živalskega življenja. Bakterije, ki so spustile svetlo roza barvo na kamnine, so prevladovale na dnu prehrambne verige, vendar so bile premajhne, da bi hranile večje organizme, še zapišejo.

Kopalke iz lepilnega traka so hit letošnjega poletja. Kopalke iz lepilnega traku so hit letošnjega poletja Nago, z bleščicami okrašeno telo žensk, s katerim želijo dokazati, da se lepota skriva v različnih oblikah. Golo, z bleščicami okrašeno telo žensk, s katerim želijo dokazati, da se lepota skriva v različnih oblikah shutterstock_1266154771 Ta 3 astrološka znamenja imajo nepremagljivo intuicijo: preberejo te kot odprto knjigo! Kaj žival, ki jo prvo opaziš na tej sliki, pove o tebi? Katero žival najprej zagledaš na fotografiji? Odgovor pove, kdo si · · · ·