Foto: Freepik

Dajejo energijo, ampak … Zakaj ni dobro, da za zajtrk jemo banane?

Zadnjič posodobljeno: :

Že ptički čivkajo, da je zajtrk najpomembnejši obrok v dnevu, a se na žalost pogosto zgodi, da v naglici pojemo le banano. A zdi se, da to sadje ni ravno primerno za zajtrk.

Nutricionisti trdijo, da čeprav se banane zdijo popolna možnost za hiter zajtrk, v resnici niso. Če jih jemo same, banane niso najboljša možnost, saj vsebujejo kar 25 odstotkov sladkorja in spadajo med zmerno kislo hrano.

Najboljši način za začetek dneva je zajtrk, ki bo spodbudil izgorevanje maščob in ki bo tudi dovolj energičen, da bomo zdržali do naslednjega obroka.

Nutricionisti trdijo, da čeprav se banane zdijo popolna možnost za hiter zajtrk, v resnici niso.

Čeprav vam bodo banane pomagale do kratkoročne energije, se boste hitro začeli počutiti utrujene in lačne. Banane so namreč bolj ustvarjene za prigrizek kot pa za celoten obrok in same po sebi niso dovolj za zajtrk.

Ta občutek utrujenosti in lakote po zaužitju banane za zajtrk lahko preprečite tako, da banane kombinirate s hrano, polno zdravih maščob, kot je na primer avokado. Ker banane spadajo v skupino kislih živil, je treba to kislino nevtralizirati, da lahko iz banan potegnemo le najboljše, kot so kalij, vlaknine in magnezij, in ne sladkor, ki povzroči le kratkotrajen izbruh energije.

Banane za zajtrk kombinirajte s hrano, polno zdravih maščob.

Banane so sicer res čarobno sadje, ki je vsestransko uporabno pri kuhi – od uporabe v sladicah do uporabe v slanih azijskih jedeh. Kuhinja pa ni edino področje, kjer so banane zelo uporabne. Predstavljamo vam nekaj neverjetnih primerov uporabe bananinega olupka!

Lahko odpravijo akne in mozolje

Pomemben del banane ni zgolj njena vsebina, ampak tudi olupek. Ta naj bi pomagal pri mozoljih in aknah. Vsebuje namreč sredstvo, ki ima vlogo pilinga in se naravno pojavi v notranji plasti lupine. Zato odrežite košček bananinega olupka in z njegovo notranjo stranjo podrgnite po nepravilnostih na koži. Učinek pilinga in zmožnost zmanjšanja vnetosti, ki jih ima bananin olupek, naj bi izboljšala stanje vaše kože.

Lahko odstrani podočnjake

Izraziti podočnjaki se nam z leti začnejo vse bolj in bolj pojavljati. Obraz je tako videti utrujen in star. Bananini olupki vsebujejo kalij, ki naj bi pomagal pri oteklosti. Zato položite majhen košček olupka pod oči, ali pa iz notranje površine bananinega olupka odstranite ovoj in ga zmešajte z gelom aloe vere ter ga nanesite pod oči.

Lahko zmanjša gubice

Lutein je vrsta antioksidanta, ki ga lahko najdemo na notranji strani bananinih olupkov. Ta antioksidant naj bi pomagal pri mladostnem videzu kože, zato podrgnite bananin olupek po obrazu, kjer se vam pričenjajo delati gubice, pustite ostanke na obrazu okoli pol ure, nato pa jih sperite s toplo vodo.

Lahko pobeli zobe

Nič več dragega beljenja in pogostih obiskov zobozdravnika. Vse kar morate narediti je, da notranji del bananinega olupka drgnete po zobeh, pustite delovati nekaj minut, nato pa usta sperite. Olupek naj bi zaradi vsebnosti mangana, kalija in magnezija vaše zobe naredil belejše in svetleče.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!