fbpx

Delo od doma: 6 nasvetov, kako usklajevati med zasebnim življenjem in delom kot ‘freelancer’

Dinamika na trgu dela se v zadnjih letnih spreminja. S prihodom koronavirusa pa bo trend dela od doma še v porastu. Ker veliko ljudi v prihodnosti ne bo našlo redne zaposlitve, se bo odločilo za freelance obliko dela, ki odpira veliko več novih možnosti za poslovna sodelovanja in oblikovanje nove kariere. Takšno obliko dela pogosto opravljate kar iz domače pisarne, kar pomeni, da ste nenehno v stiku z vašim domačim okoljem. To pogosto vodi do tega, da niste sposobni postaviti pravilne meje med zasebnim in poslovnim časom. A vam to lahko uspe z nekaj nasveti. Potrebovali boste voljo in zagnanost.

Svobodnjaki vedo, da ima delo z domačega kavča tudi svoje negativne plati. Včasih se vam ne da vstati. Radi si spali, počivali ali počeli druge stvari s svojimi bližnjimi. Delo na vas čaka, a morate zadovoljiti tudi svoje zasebne potrebe. To usklajevanje je težka reč, a se ga da obvladovati. Spodaj je nekaj nasvetov, ki vam bodo morda v pomoč.

Ne pozabite se ‘odklopiti’.

Ne pozabite se ‘odklopiti’.
Ne pozabite se ‘odklopiti’.

Ljudje se moramo zavedati, da v življenju obstajajo pomembnejše stvari od dela. Včasih morate prednost dati sebi in svojim ljubljenim. Verjetno se je težko sprostiti, ker veste, da za to ne boste prejeli plačila, a stalna obremenitev zaradi dela vodi do pregorevanja.

Pomembno je, da si zagotovite, da imate ravno toliko počitka, kot ga ima redno zaposlena oseba. Večina samostojnih delavcev se med počitkom ne bo mogla mentalno odklopiti od dela, zato je pomembno, da si na koledarju načrtujete stvari in se tako izognete nepotrebnemu nerviranju, ker določenega opravila niste dokončali, ter se sprostite.

Oblikujte svojo rutino.

Oblikujte svojo rutino.
Oblikujte svojo rutino.

Ko vstopite v svet svobodnjakov, boste takoj pomislili na svobodo. A na žalost veste, da to ne pomeni, da lahko cel dan preživite pred televizijo in ne počnete čisto nič. Pomembno je, da oblikujete rutino oziroma določite, kako bo potekal vaš dan. Ni nujno, da delate po tradicionalnem urniku od 8.00 do 16.00, ampak oblikujte načrt, kdaj boste delali, počivali, jedli, se zabavali.

Ustvarite domačo pisarno.

Ustvarite domačo pisarno.
Ustvarite domačo pisarno.

Vsak svobodnjak kakšen dan dela v kuhinji ali v dnevni sobi, vendar to ni najboljše mesto za vašo navidezno pisarno. Ločite svoj zasebni prostor od delovnega prostora. V domu najdite kotiček, kamor lahko namestite pisarno – pomembno je, da naučite svoje možgane, da je ta prostor namenjen delu.

Skrbite za svoje zdravje.

Skrbite za svoje zdravje.
Skrbite za svoje zdravje.

Tudi če se zgodi, da doma ne zapustite več dni, je zelo pomembno, da to početje ne postane vaša navada. Čeprav ste neprestano doma, morate skrbeti za svoje zdravje. Vzemite si čas za sprehod, hitro hojo, jogo … Hrana je tudi zelo pomembna  če veste, da ne jeste zdravo, si naredite urnik, kdaj in kaj boste jedli.

Skrbite za zunanji videz.

Skrb za zunanji videz
Skrb za zunanji videz

Verjetno poznate izjavo, ki govori o tem, da se morate obleči tako, kot bi se oblekli, če bi opravljali sanjsko delo. Ko ste svobodnjak, ta teorija ne velja, ker bodo verjetno tudi  dnevi, ko boste od doma delali v pižami.  A bolje je, da to ne postane vaša navada. Že majica in kavbojke vam lahko pomagajo pri uresničevanju ciljev.

Izogibajte se zunanjim motnjam.

Izogibajte se zunanjim motnjam.
Izogibajte se zunanjim motnjam.

Družbeni mediji so lahko motnja. Še težje sebe nadzorujemo, ko smo doma, ker nad glavo nimamo šefa, ki opazuje vsak naš korak. Verjetno se je vsem zgodilo, da ste pogledali, kaj novega je na družbenem omrežju, uro pozneje pa je telefon v vaših rokah. Najbolje je, da izklopite vsa obvestila na telefonu ali preklopite na način ne moti.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!