Enci benci Katalenci predstava-foto Ivian Kan Mujezinović
9. maj
Kulturni izbor · glasba

Po štirih letih, ki so minila od Noči čarovnic, se Katalena, ena najpomembnejših slovenskih zasedb s tistega mejnega polja med t.i. popularno in ljudsko glasbo, med tradicionalnim in urbanim, vrača z novim albumom z naslovom Enci benci Katalenci. Plošča je v osnovi namenjena otrokom, saj za izhodišče jemlje izštevanke, Katalena se po uspešnem posnetem albumu v teh spomladanskih dneh posveča glasbeno-scenskemu projektu Enci benci Katalenci, ki nastaja pod režijsko taktirko Ivane Djilas in katerega premiera bo v soboto, 9. maja ob 17. uri, v Lihartovi dvorani Cankarjevega doma.

Linhartova dvorana, Cankarjev dom, Ljubljana
Cankarjev dom, Ljubljana
7,50€

Enci benci Katalenci je v prvi vrsti Katalenin šesti album. Besedilno osnovo Kataleninih tokratnih glasbenih iskanj predstavlja zbirka Enci benci na kamenci, pri čemer so izštevanke, zbrane v tej priljubljeni knjigi, zgolj osnova, ki je deležna konkretnih sprememb, nadgradenj, dopisovanj ter kombinacij, tako glasbeno kot besedilno gre torej za izrazito avtorski projekt. In zakaj izštevanke? Izštevanka je izrazito ritmična, pomensko mnogokrat izpraznjena, a hkrati glasbeno navdihujoča pesem, katere glavni smisel je v razdelitvi vlog za začetek igre. Seveda pa je izštevanka že sama po sebi igra: igra naključja, ki bistveno določa prihodnost. Igre odraslih se od otroških iger praviloma razlikujejo v tem, da so naravnane ciljno in da zahtevajo zmagovalca. Otroška igra je tega mnogokrat osvobojena in prav to osvobojenost zasleduje Katalena pri svojem novem projektu. Skozi glasbo, ki jo lahko poslušamo na albumu, vsi (znova) postajamo in ostajamo otroci.

PREBERITE ŠE: 31. Druga godba 2015: Podarimo si dobro glasbo!

Producenta albuma sta Blaž Celarec in Marko Turel, za mastering je poskrbel Krešimir Tomec, za oblikovanje pa tudi tokrat Ivian Kan Mujezinović.
Album Enci benci Katalenci bo izšel konec aprila in bo premierno v celoti predstavljen 30. maja v Kinu Šiška na festivalu Druga godba.
Katalena se po uspešnem posnetem albumu v teh spomladanskih dneh posveča glasbeno-scenskemu projektu Enci benci Katalenci, ki nastaja pod režijsko taktirko Ivane Djilas in katerega premiera bo v soboto, 9. maja ob 17.uri, v Lihartovi dvorani Cankarjevega doma.

Nils Frahm 6. maj, 2015 Koncert: Nils Frahm Has Lost His Mind v Kinu Šiška sigma_facebook 21. januar, 7600 Koncert: Sigma za vrhunec prvomajskih praznikov LS cover 1 28. april, 2015 Koncert: Lynyrd Skynyrd prihajajo na Dunaj unnamedsnapcover 25. april, 2015 Koncert: Glasbeni velikani 90. let SNAP! v živo v Klubu Cirkus