Super Bowl XLVIII - Seattle Seahawks v Denver Broncos
1. feb
Utrip mesta · šport

Super Bowl, zaključna tekma profesionalne lige ameriškega nogometa NFL, je eden največjih posamičnih dogodkov na svetu. Čeprav gre v bistvu za športni dogodek – ameriški nogomet, pa je Super Bowl že dolgo tudi eden glasbenih in oglaševalskih vrhuncev leta. Kako sicer razložiti dejstvo, da je prav koncertni del najbolj gledal in da oglaševalci plačujejo mastne zneske, da se tedaj pojavijo v etru. Letos bo Super Bowl 2015 potekal 1. februarja na štadionu v Phoenixu. Ste pripravljeni na pravi ameriški nogomet lige NFL?

Phoenix, ZDA
Super Bowl
Ni podatka

Super Bowl 2015  – za 49. lovoriko  se bodo v glavnem mestu Arizone (prizorišče University of Phoenix Stadium) udarili Baltimore Ravensi in New England Patriotsi, bitka za glasbeni oder pa je letos pripadla Katy Parry, ki se ji bo pridružil z Grammyjem nagrajeni Lenny Kravitz. V svet bo sliko prenašala televizijska hiša NBC, ki si obeta podoben dosežek kot lani, ko je je Bruno Mars pred televizijske ekrane med polčasom prikoval 111,5 milijona gledalcev (ki jim je treba prišteti še 100 tisoč s štadiona).

Koliko je resnice na tem, da morajo po novem glasbeniki plačati za nastop in ne obratno, ostaja poslovna skrivnost, znano pa je že, da bo državno himno zapela dobitnica nagrade Tony, Idina Menzel, ki jo poznamo po naslovni pesmi Let it go za Disneyjevo risanko Ledeno kraljestvo.

PREBERITE ŠE: Kako je svetovno prvenstvo v nogometu premagalo Super Bowl

Super Bowl je sicer en sam presežek, dan, ko se podirajo (ne)športni rekordi, dan, ko ameriški nogomet zanima ves svet, čeprav njegova pravila onkraj luže pozna le peščica. Je pa tako, da je to za gledalce prej šov kot pa športni dogodek. Gre za hollywoodizacijo športa, kjer je v ospredju zabava in ne toliko pristno navijaštvo, zato ne preseneča naslednji podatek, da je v Ameriki za Zahvalnim dnevom to dan, ko ljudje pojejo največ hrane v letu (prodanih je npr. preko 1,25 milijarde piščančjih perutničk).

In medtem ko so bile prve vstopnice leta 1967 po vsega (preračunanih) 10 evrov, je cena danes 100-krat višja. Če torej kanite iti na tekmo ameriškega nogometa boste morali izbirati med plačilom trimesečne najemnine ali okoli štirimi urami športno-glasbeno-oglaševalskega spektakla.


lindseyvonn_theclimb_trailer 23. julij, 9200 Lindsey Vonn: Vzpon – dokumentarni film o najuspešnejši smučarki vseh časov Novoletni tek Kronometer na Ljubljanski grad 1. januar, 2015 2. Novoletni tek Kronometer na Ljubljanski grad – 1. januar 2015 Women's ice skates hanging on blue wooden background 20. december, 2014 Disco na ledu v Ledeni dvorani na Bledu hokej 23. julij, 5200 Zimska hokejska klasika se vrača v Ljubljano! IceFest tokrat na Trgu republike. · ·