Teden Evrope
4. maj
V zraku · dan za

Teden Evrope je tradicionalno obarvan z brezplačnimi dogodki, vrhunec pa doživi 9. maja, ko praznujemo Dan Evrope. Leta 2015 bo v znamenju hrane, ki vse bolj postaja vezivo med lokalnim in globalnim. Če kdo, potem bodo brbončice prišle na svoj račun, seveda pa v Ljubljani in 11 ostalih krajih po Sloveniji ne bo manjkalo delavnic, predavanj in razstav, tako da bodo potešeni tudi tisti lačni znanja in ne le hrane.

do
Hiša EU
EU
Brezplačno

Teden Evrope bo leta 2015 v Ljubljani nekakšna šestdnevna ”odprta kuhinja”. Dišalo bo po številnih dobrotah Evrope, na stojnicah pa bomo med drugim lahko okušali tudi slovenske zaščitene proizvode, srkali kavo iz pravične trgovine in se seznanjali z evropskimi projekti, katerih glavna ”sestavina” je hrana. Odprta bo tudi jezikovna kavarna, kjer se bo govorilo o hrani v tujem jeziku, domača beseda pa bo drugod tekla o samooskrbi, pravični trgovini, socialnem podjetništvu na podeželju in pridobivanju pravih informacij o živilih.

Na informacijski stojnici Hiše EU (Breg 14) vas bo pričakalo kolo sreče, kjer bo pod vprašaj postavljeno vaše znanje o Evropski uniji in kmetijski politiki, v atriju hiše pa vas bo čakala razstava Kmetijstvo je zakon!, ki je nastala po navdihu inovativnega kmetijskega podmladka. Na ogled bo tudi 22 slovenskih proizvodov, ki so pod evropsko zaščito, najrazburljivejša aktivnost pa je prišparana za otroke- preiskava okusov EU s katero si lahko prislužijo naziv EU-detektiva z okusom in uradno značko Hiše EU.

PREBERITE ŠE: Kulinarični dogodki na prostem vabijo

Teden Evrope se bo s pogovorom o pomenu zdrave in varne hrane ter o preskrbi v Ljubljani slavnostno otvoril 5. maja 2015 ob 10.30 (besedo bo imel tudi župan Zoran Janković), aktivnosti pa sicer potekajo že od 4. maja naprej.

Vse dejavnosti v Tednu Evrope v Ljubljani in na ostalih lokacijah po Sloveniji (v Mariboru, Celju, na Jesenicah, v Kranju, Kopru, Murski Soboti, Novi Gorici, Novem mestu, Pivki, Škofji Loki in na Ravnah na Koroškem) so brezplačne, a se je potrebno zaradi omejenega števila mest na številne delavnice, predavanja in jezikovne kavarne prijaviti. To storite preko info@hisaeu.si.

Red Bull Gravity Challenge bo v Sloveniji potekal na treh lokacijah in sicer v Ljubljani, Mariboru in Izoli. 4. maj, 2015 Red Bull Gravity Challenge 2015 – prijavi svoje jajce na posebnem Red Bull tekmovanju 32. Majske igre 2015 4. maj, 2015 Majske igre 2015 – brezplačen festival športa, zabave in kulture Wings for Life World Run si je tudi v letu 2015 za eno izmed lokacij izbral Slovenijo. 3. maj, 2015 Wings for Life World Run 2015 znova v Sloveniji Svetovni dan smeha 2015 3. maj, 2015 3. maja 2015 praznujemo svetovni dan smeha