fbpx

Doha: puščavsko velemesto, ki gosti svetovno prvenstvo v nogometu 2022

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

V zadnjem času je Katar vse bolj priljubljena končna destinacija popotnikov, ki so poprej čez tamkajšnje letališče leteli v ostale države. Doha, prestolnica majhne arabske države na Perzijskem polotoku, je eno najhitreje rastočih in razvijajočih se mest na planetu.

Majhen a mogočen Katar je v zadnjih desetletjih dodatno utrdil svoj položaj na Perzijskem polotoku. Tudi njegova prestolnica Doha se brez težav kosa z bleščečimi metropolami sosednjih držav, kakršni sta Abu-Dhabi in Dubaj. Razkošne restavracije, v nebo dvigajoče se stavbe in bleščeči hoteli so Katar naredili zanimiv tudi za bolj petične goste, kar je poskrbelo za pravi razcvet turizma v državi. Dodatno bo k promociji Katarja, takšni ali drugačni, pripomoglo tudi Svetovno prvenstvo v nogometu. Doha je središče dogajanja, zaradi resnih naložb pa je prestolnica v zadnjem času postala precej več kot le tranzicijska destinacija, od koder so popotniki potovali naprej v Azijo, Afriko ali v Avstralijo.

Kdaj v Doho?

Najboljši čas za obisk Dohe je med decembrom in februarjem, ko se povprečna temperatura giblje med 21°C in 26°C. Vreme je prijetnejše kot v poletni vročini, zato je precej bolj udobno potovati in se razgledovati po mestu.

Foto: Unsplash/Abuli Munavary

Kaj si naj ogledam v Dohi?

Ena najnovejših pridobitev mesta je Narodni muzej Katarja, stavba za katero so porabili kar 434 milijonov dolarjev je namreč delo Pritzkerjevega nagrajenca Jeana Nouvela. Gre za pravo umetniško stvaritev, ki na inovativen način nudi vpogled v dediščino in zgodovino države. Na ogled je tudi najstarejši artefakt, najden v Katarju – kar 400 milijonov let stara fosilizirana riba.

Namesto dolgočasnih plakatov lahko obiskovalci uživajo v multimedijski pripovedi, skozi katero se prenaša znanje o dediščini naroda. Muzej namreč spodbudi vse vaše čute, od vita, tipa, kot tudi vonja. Muzej vodi obiskovalce skozi najrazličnejša obdobja in odkriva tančico katarske kulture, od  beduinov in njihovega odnosa do pokrajine pa do nabiranja biserov, ki je bila nekoč primarna dejavnost Katarja.

Foto: Unsplash/Lucca Belliboni

Dotakne se tudi odkritja zemeljskega plina in nafte, ki za vse večne čase spremeni življenje v Katarju, s tovrstno popotnico pa boste bolje razumeli državo in kulturo kot tako. Muzej islamske umetnosti je po drugi strani dober naslov za vpogled v zgodovino Bližnjega vzhoda. Petnadstropna stavba, ki jo je zasnoval I. M. Pei hrani nekatere najredkejše predmete islamskega sveta, od otomanskih rokopisov iz 7. stoletja do tekstila iz 16. stoletja.

V njem najdete tudi eksponate, ki se osredotočajo na življenje žensk v Iranu in 19. stoletju, tematiko, ki je danes še kako aktualna. Izberete lahko tudi voden ogled muzejskih znamenitosti, ki vam bo vzel eno oz. dve uri. Za sodoben pogled na umetnost Bližnjega vzhoda pa obiščite Mathaf, arabski muzej moderne umetnosti. Tu boste našli bolj provokativna dela sodobnih umetnikov, stalna zbirka pa obsega kar 9000 slik, kipov, instalacij in filmov ter velja za največjo zbirko te vrste.

Foto: Unsplash/Rowen Smith

Fire Station je prostor sodobne umetnosti v nekoč delujočem gasilskem domu, pod prenovo katerega se je podpisal katarski arhitekt Ibrahim Al-Jaida. Stavba ohranja prvotno fasado, njena notranjost pa je bila razširjena z vrsto umetniških studiev in lesnih delavnic. Dovolj muzejev? Souq Waqif meka za ljubitelje nakupovanja. Je prava redkost v morju dizajnerskih butikov, kakršnih v Dohi kar mrgoli. Souq oz. tržnica spominja na čase, ko so beduini trgovali z začimbami, biseri in hrano, danes pa vam nudi stik katarske kulture, ki jo s spominki lahko odnesete domov.

Od prekrasnih biserov, ki so nekoč poganjali katarsko gospodarstvo, do arabskega kadila in začimb. V večernih urah se tod odprejo šiša bari, zasliši se živahna glasba. Najmodernejša plat tržnice je Gold Souq, kjer se nahaja kar 50 trgovin z zlatim nakitom in se lahko pohvali z muzejskimi primerki tradicionalnega katarskega nakita.

Foto: Unsplash/Darshan Gajara

Kako raziskovati Doho?

Šele leta 2019 je Doha odprla svoje prva postajališča podzemne železnice, vse dotlej pa so bile možnosti premikanja po mestu precej omejene. S Svetovnim prvenstvom v nogometu so odprli vseh sedem predvidenih prog, standardna dnevna vozovnica pa stane približno 6 QAR. Ker podzemni sistem vseeno še ni tako razvejan, kot bi si želeli, se boste primorani zanesti tudi na taksije. Turisti le poredko uporabljajo avtobusni prevoz v Dohi.

Koliko stane letalska karta za Doho?

S Turkish Airlines ali Qatar Airlines lahko kar iz Zagreba ali Benetk v Doho poletite že od 400 evrov naprej. Letalske vozovnice glede na vaš termin počitnic lahko poiščete TUKAJ.

Foto: Unsplash/Masarath Alkhaili

Covid-19 omejitve v Katarju

Še pred začetkom Svetovnega nogometnega prvenstva v Katarju so oblasti ukinile vse omejitve v povezavi z novim koronavirusom. Vse aktualne informacije o Covid-19 omejitvah preverite TUKAJ.

Nastanitve v Dohi

Al Najada Doha Hotel by Tivoli

Hotel Al Najada Doha by Tivoli se nahaja približno 800 m od tržnice Souq Waqif ter gostom nudi zunanji bazen in razkošno opremljene sobe. V nastanitvi si lahko vsako jutro privoščite samopostrežni zajtrk. Obiščete lahko tudi hotelsko restavracijo, ki slovi po mednarodni kuhinji.

 

Souq Waqif Boutique Hotels – Tivoli

Nastanitev Souq Waqif Boutique Hotels – Tivoli se nahaja v osrčju zgodovinske tržnice Souq Waqif, le 15 min od mednarodnega letališča Doha. Umeščena je v 9 zgodovinskih zgradb, ki se ponašajo s prefinjeno opremo in arhitekturo, prav poseben pečat pa pusti tudi pristno katarsko gostoljubje. V sklopu hotela se nahaja kar 8 restavracij, kjer pripravljajo eklektične jedi, sprostite pa se lahko tudi v spaju osnovanem na tradicionalnih arabskih tretmajih.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.