fbpx

Domači trik: najenostavnejši način za sijoče čisto stranišče brez agresivnih kemikalij, s tem kar imate v kuhinji

Pozabite na drgnjenje in kemikalije

Foto: envato elements
Zadnjič posodobljeno:

Čisto stranišče?! V iskanju čistoče kopalnice se pogosto znajdemo pred izzivom: kako učinkovito odstraniti vodni kamen, rjo in bakterije iz straniščne školjke, ne da bi pri tem posegali po agresivnih kemikalijah, ki dražijo naše dihalne poti in kožo? Rešitev je presenetljivo preprosta in se skriva v vsaki kuhinji.

Čiščenje stranišča lahko hitro postane eno izmed najmanj priljubljenih gospodinjskih opravil. Neprijetni vonji, ki jih oddajajo močna čistila, in nelagodje, ki ga povzročajo njihove aktivne sestavine ob stiku s kožo, so razlogi, da mnogi iščejo alternativne rešitve. Slednje ne le da so enostavnejše in cenejše, ampak so tudi prijaznejše do okolja in našega zdravja.

Kako naravno očistiti kotliček:

  • Alkoholni kis kot osnova: Začnite s segrevanjem 200 ml alkoholnega kisa do približno 40 stopinj Celzija. Kis je naravni razkuževalec in odstranjevalec vodnega kamna, ki učinkovito deluje proti bakterijam in neprijetnim vonjavam.
  • Soda bikarbona za dodatno moč: Ko je kis segret, mu primešajte 2 žlici sode bikarbone. Soda bikarbona bo v kombinaciji s kisom ustvarila šumečo reakcijo, ki pomaga odstraniti trdovratne obloge in umazanijo.
  • Pustite čez noč: Mešanico vlijte v kotliček in pustite delovati od 2 do 3 ure, idealno čez noč. Daljše delovanje zagotavlja globinsko čiščenje in dezinfekcijo.

Isti pripravek lahko pretočite v “brizgo” in nanesete na straniščno školjko. Pustite delovati več ur.

Kako naravno očistiti WC:

Odkrijte preprosto metodo čiščenja stranišča, ki uporablja le nekaj osnovnih, a močnih naravnih sestavin. Ta metoda ne zahteva drgnjenja in je popolnoma varna za uporabo v vsakem domu. Spodaj so koraki za ustvarjanje vaše “čistilne bombe” za stranišče.

@_putzmarie_

#cleantok #reinigung #aufräumenmotivation #cleaningmotivation #aufräumenundputzen #toilette #cleaningtiktok #haushaltstipp #reinigen #putzentipps #aufräumentipps #ordnungstipps #aufräumen #putzvideos #cleaningtips #homecleaning #cleanwithme #wäschewaschen #cleaninghacks #lustig

♬ Originalton – _putzmarie_

Koraki za izdelavo domače čistilne “bombe” za WC:

  • Začetek s sodo bikarbono: Začnite s potresanjem sode bikarbone po površini straniščne školjke. Soda bikarbona ne le da nežno čisti, ampak tudi nevtralizira neprijetne vonjave.
  • Dodajte tekoči detergent: Nato nežno vlijte tekoči detergent po sodi bikarboni. Detergent bo dodal čistilno moč in zagotovil dodaten sijaj po čiščenju.
  • Uporabite citronsko kislino ali beli kis: Potresite citronsko kislino ali pa prelijte z belim kisom. Ta korak bo pomagal razgraditi vodni kamen in urinske obloge, zaradi česar bo odstranjevanje umazanije lažje.
  • Aktivirajte s toplo vodo: Za konec prelijte vse s toplo vodo. Topla voda bo sprožila reakcijo med sodo bikarbono in kisom/citronsko kislino, kar bo ustvarilo peno. Ta pena bo delovala kot čistilni agent, ki bo prodrl v umazanijo in olajšal njeno odstranitev.
  • Pustite delovati: Dajte mešanici nekaj minut, da deluje, medtem pa lahko očistite druge dele kopalnice. Po potrebi uporabite straniščno ščetko za dodatno čiščenje.
  • Izperite in občudujte rezultat: Nazadnje dobro izperite stranišče. Opazili boste, da je umazanija izginila, straniščna školjka pa bo zasijala kot nova.
@janinareinhardt

DIY TOILETTENBOMBE 💣 Diese bombastische Mischung bringt deine Toilette wieder zum glänzen: 1️⃣ Heißes Wasser 2️⃣ Natron gegen Keime 3️⃣ Spülmittel für anschließenden Glanz 4️⃣ Soda gegen hartnäckige Verschmutzung 5️⃣ Reine Zitronensäure gegen Kalk und Urinstein! 6️⃣ Heißes Wasser, aber nicht kochendes Wasser! Ab geht die Bombe! 💣 Lasse die Bombe einwirken und putze in der Zeit andere Stellen deiner Toilette. Schrubben anschließend deine Toilette aus, abspülen, fertig! Probier es aus und schreib in die Kommentare ✍️ ✅️ Hat die der Beitrag gefallen? ✅️ markiere gerne deinen Buddy, der das unbedingt sehen muss ✅️ und speicher dir diesen Beitrag Deine Janina! #diy #diyputzmittel #cleanfluencer #cleaninghacks #toilet #soda #einfachhhaushalt #effektiv #natron #zitronensäure #bad #badezimmerputzen #euskirchen #köln #sauberkeit #ordnung

♬ Originalton – Janina Reinhardt

Kako deluje?

Kombinacija sode bikarbone in kisa (ali citronske kisline) je močno naravno čistilo, ki lahko odstrani trdovratno umazanijo brez potrebe po kemikalijah. Tekoči detergent dodaja čistilno moč, medtem ko topla voda zagotavlja, da se vse sestavine pravilno aktivirajo in delujejo skupaj za maksimalen učinek.

To naravno čiščenje je ne le učinkovito, ampak tudi prijazno do okolja in zdravja. Poskusite in se sami prepričajte v čarobno moč naravnih sestavin!

Poleg že znanih naravnih metod čiščenja stranišča s kisom in sodo bikarbono, obstajajo še drugi učinkoviti triki, ki so jih delili uporabniki na spletu. Ena izmed teh metod vključuje uporabo citronske kisline, ki se je izkazala za izjemno učinkovito v boju proti vodnemu kamnu in trdovratnim madežem.

Zakaj ta metoda deluje?

Ta naravna metoda čiščenja je učinkovita zaradi kislin in bazičnih lastnosti uporabljenih sestavin, ki v kombinaciji ustvarjajo močan čistilni učinek, ne da bi pri tem škodovale vašemu zdravju ali okolju. Poleg tega je ta postopek enostaven, cenovno ugoden in ne zahteva veliko truda.

Z upoštevanjem teh korakov bo vaše stranišče sijoče čisto, brez nepotrebnega drgnjenja in uporabe škodljivih kemikalij.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.