fbpx

Elektrifikacija v glavah kupcev avtomobilov – dizli že v manjšini

Elektrifikacija doživlja preobrat!

Volkswagen ID.4 1ST Max

Oktobra so elektrificirani avtomobili predstavljali 27 odstotkov celotne prodaje v Evropi, modeli z dizelskimi motorji pa 26 odstotkov. Bencin je še vedno najbolj priljubljen in ostaja številka ena.

Podatki podjetja za analizo trga JATO kažejo, da so oktobra letos hibridi in električni avtomobili predstavljali kar 27 odstotkov trga novih avtomobilov v Evropski uniji. Delež dizla je znašal 26 odstotkov, bencina pa 44 odstotkov. Oktobra lani so hibridi in električni avtomobili imeli le 10 odstotkov trga. Tudi zato je skok pomemben in kaže na obrat trga proti zelenim energijam.

Foto: JATO

Med elektrificiranimi avtomobili se je občutno zmanjšal delež klasičnih hibridov, povečal pa se je delež električnih, priključnih in blagih hibridnih avtomobilov. Vsak tretji elektrificirani avtomobil je danes blago hibridni, vsak četrti pa električni.

Foto: JATO

Najbolj prodajan električni avtomobil v oktobru je bil Volkswagen ID.3 z 10.475 prodanimi primerki, sledil mu je Renault Zoe. Najbolj prodajani avtomobil v kategoriji klasičnega hibridnega in blagega hibridnega vozila je Toyota Yaris, v kategoriji priključno hibridnega modela pa Mercedes-Benz razreda A.

Foto: JATO

Skupno je bil oktobra najbolje prodajani avtomobil Volkswagen Golf s 27.530 primerki, sledila sta mu Renault Clio in Opel Corsa.

Foto:JATO

Zaradi velike rasti prodaje električnih in elektrificiranih avtomobilov upad prodaje v primerjavi z lanskim letom ni tako velik, kot je bilo pričakovati zaradi ponovnega pojava koronske krize. Oktobra je bilo v EU prodanih le 7 odstotkov manj avtomobilov kot v istem mesecu lani.

Dodatne Informacije

jato.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!