En iskren objem ima neverjetno močan vpliv na naše telo!

Zadnjič posodobljeno: :

Iskren objem prijatelja ali partnerja lahko zelo močno vpliva na naše telo. Poleg smeha imajo namreč tudi objemi zdravilne lastnosti.

Raziskave kažejo, da je objem zelo učinkovit pri zdravljenju različnih bolezni, pa tudi osamljenosti, depresije, tesnobe in stresa.

V študiji, opravljeni na Univerzi v Severni Karolini, so raziskovalci ugotovili, da objemi povečajo raven oksitocina, zmanjšujejo tveganje za srčne bolezni, znižajo krvni tlak in raven stresnega hormona kortizola.

Kako se naše telo odziva na objem?

Glede na opravljeno študijo, bi se zaljubljenemu paru, ki bi se objel za 20 sekund, v telesu znatno povečala raven oksitocina, hormona, ki se običajno izloča med porodom ali dojenjem. Tudi prijazen objem lahko znatno poveča njegovo raven, vendar ne do enake mere kot romantični. Medtem pa se je raven kortizola – stresnega hormona – pri ženskah znatno znižala, kakor tudi krvni tlak.

Vodja raziskave in psihologinja dr. Karen Grewen pravi: “Podpora partnerja je povezana z višjimi koncentracijami oksitocina pri moških in ženskah. Vendar pa je pomen oksitocina in njegovih potencialnih kardioprotektivnih učinkov večji pri ženskah.”

V drugi študiji, povezani z objemom, ki je bila izvedena v okviru projekta Nestlé Happily Healthy, je sodelovalo skoraj 60.000 ljudi iz Avstralije.

Projekt je vodil dr. Anthony Grant, psiholog z Univerze v Sydneyju in na Galaxy Research ter zaključil: “Znanost nam govori, da dotik zelo pomembno vpliva na fizično in duševno zdravje. Dokazano je, da dotik znižuje krvni tlak in srčni utrip, krepi imunski sistem in lajša bolečine. V objemu se sprošča oksitocin, hormon, zaradi katerega se ljudje počutijo varne, zniža se jim raven kortizola, zmanjšajo se stres, tesnoba in depresija.”

Zaljubljenemu paru, ki se objame za 20 sekund, se v telesu znatno povečala raven oksitocina.

Prednosti objema

Ljudje smo socialna bitja, kar dokazuje nešteto študij. Te kažejo, da so tisti, ki ohranjajo tesna prijateljstva, pa tudi tisti, ki so poročeni, fizično in duševno bolj zdravi.

Raziskave kažejo, da ima iskren objem, v katerem sta pritisnjeni dve srci pritisnjeni eno na drugo, te prednosti:

  • Objem gradi zaupanje in občutek varnosti, kar pomaga pri odprti in iskreni komunikaciji.
  • Objem lahko takoj poveča raven oksitocina.
  • Dolgi objemi zvišujejo raven serotonina, hormona, ki je odgovoren za dobro voljo in splošen občutek sreče.
  • Objem krepi imunski sistem. Spodbuja žlezo timus, ki regulira in uravnava proizvodnjo belih krvnih celic v telesu.
  • Objem sprošča mišice in napetost v telesu ter lahko lajša bolečino.
  • Dober objem dobesedno zniža raven kortizola – stresnega hormona.
  • Objem vam lahko takoj izboljša razpoloženje.

In vse to – popolnoma brezplačno!

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Osem znakov, da je nekomu iskreno mar zate