En poljub – 80 milijonov bakterij

Po nedavni študiji, objavljeni v reviji Microbiome, s poljubom ne le pokažete svojo ljubezen do nekoga, temveč mu “podarite” kar 80 milijonov bakterij. Mmmm, okusno!

Znanstveniki iz Nizozemske so v amsterdamskem Artist Royal Zoo k sodelovanju povabili 21 parov, ki so jim vzeli vzorec z ustnic pred in po poljubu. Za spremljanje prenosa bakterij so morali raziskovalci poskrbeti, da so sodelujoči pred delitvijo poljuba zaužili probiotični jogurt. Na ta način so lahko poiskali specifično bakterijo, ki jo drugače najdemo v takšnih jogurtih.

Pari si  pri poljubu delijo podobne ustne bakterije.
Pari si pri poljubu delijo podobne ustne bakterije.

Raziskovalci pa so ugotovili še eno zanimivo in malce neokusno statistiko: pari si delijo podobne ustne bakterije. Z drugimi besedami: dva neznanca imata bolj malo verjetnost za enake ustne bakterije, par pa toliko večjo. Čeprav vse tole zveni nič kaj okusno, je povsem normalno. Obstaja več trilijonov mikroorganizmov v našem telesu in nekaj raznolikosti bakterij je pozitivna stvar, ki bi naj celo krepila imunski sistem.

Več o raziskavi si lahko preberete na www.microbiomejournal.com

Dodatne Informacije

Več informacij:
www.microbiomejournal.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!