Cocinar para los invitados a veces puede ser una tarea ardua, ya que los hábitos alimenticios difieren entre las personas. Es aún más difícil si sabes que hay alguien entre ellos que tiene alergia. Pero también hay una solución para eso. Puede que a primera vista pienses que es difícil preparar comida para un alérgico, pero verás que las cosas son más sencillas de lo que parece a primera vista.
4 recetas navideñas aptas para alérgicos.
Agrodolce z bučo
INGREDIENTES:
- 2 kg (manjša) buče, semena odstranite in razrežite v kroge
- 3 cucharadas de aceite de oliva
- 4 cucharadas de miel
- sal y pimienta
- ½ čajne žličke čilija
- ⅓ skodelice belega vinskega kisa
- velika limeta
- 5 svežih listov žajblja
- 2 žlici bučnih semen
PREPARACIÓN:
Pečico segrejte na 190 stopinj Celzija. Bučo razrežite na círculos, odstranite semena in jo postavite v bandeja para hornear. Enakomerno jo premažite z oljem, dvema žlicam medu, začinite jo tudi s soljo in poprom. Ko bodo bučni krogi rjavkaste barve, postavite pekač za 15 minut na stran.
Medtem v majhni posodi zmešajte čili, kis, limetin sok in dve žlici medu, vse začnite s ščepcem soli. Na nizki temperaturi kuhalne plošče mešajte sestavine 10 minut, dokler ne nastane sirup. Tik pred postrežbo buče jo prelijte s sirupom in okrasite z žajbljem.
Dvakrat pečen sladki krompir s hariso
INGREDIENTES:
- 3 veliki sladki krompirji
- žlica in pol rjavega sladkorja
- 2 žlici začimbe harisa
- sal y pimienta
- 2 cucharadas de aceite de oliva
PREPARACIÓN:
Patatas dobro operite in ga nekajkrat prebodite z vilicami. Para 45 minut na 200 stopinj Celzija ga postavite v pečico, ko ga lahko prebodete z vilicami, je čas peke zaključen. Po peki naj se krompir rahlo ohladi, preden ga razrežete. Po dolžini odstranite eno tretjino krompirja (kot da mu odstranite ‘pokrov’).
Maso, ki se nahaja v krompirju, z žlico izluščite (pustite dovolj mase na dnu, da krompir ohrani svojo obliko) in jo postavite v mešalnik. Krompirju dodajte rjavi sladkor, hariso, sol in poper. Ko nastane kašasta masa, jo vlijte v ‘krompirjeve kalupe’, prelijte jih z oljem in postavite v pečico za 25 minut na 150 stopinj Celzija. Ko je krompir pripravljen za postrežbo, po njem posujete hariso.
Brezglutenski sir s palčkami iz cvetače
INGREDIENTES:
- 1 glava cvetače
- 2 dientes de ajo
- ⅓ skodelice mocarele
- ⅓ skodelice parmezana
- 2 huevos
- jajčni beljak
- žlica mletega timijana
- žlica mletega rožmarina
- sal y pimienta negra
- 2 cucharadas de aceite de oliva
PREPARACIÓN:
Pečico segrejte na 200 grados centígrados. Z mešalnikom zmešajte cvetačo in česen, dokler ne nastane fina masa. Mocarelo, parmezan, jajca, timijan, rožmarin, sol in poper združite z nastalo maso. Vse skupaj dobro premešajte.
Ko nastane ‘trda’ masa, jo vlijte v pekač, ki je pokrit s papirjem za peko. Po ‘pecivu iz cvetače’ polijte olje in ga pecite 30 minut. Ko je pecivo iz cvetače pripravljeno, ga pustite stati pet minut, nato pa ga narežite na podolgovate palillos.
VEGANSKI PIRE KROMPIR
INGREDIENTES:
- 2,3 kg krompirja
- 455 ml vode
- 355 ml mandljevega mleka
- 4 cucharadas de aceite de oliva
- sal y pimienta
PREPARACIÓN:
Pire krompir je verjetno najbolj preprosta jed, ki jo lahko pripravite, a mnogi kolebajo, kako ga okusno pripraviti za nekoga, ki ne sme jesti mlečnih izdelkov. Rešitev je v napitkih, ki nadomeščajo Leche.
Krompir skuhajte v vodi, ko je mehek, ga precedite in zmečkajte v pire. Dodajte mu olje, sol, poper in mleko. Voilà, pire krompir, ki ga vsi lahko jedo, je pripravljen!