fbpx

Evrovizija 2016: zmagovalka je Ukrajina s pesmijo 1944 / Jamala

Ukrajina je tokratna zmagovalka s pesmijo 1944 izvajalke Jamala. V evrovizijski dvorani v Stockholmu se je tako odvil že 61. evrovizijski spektakel, letošnji moto pa je bil "Come together!" Za Ukrajino to ni prva zmaga, saj je leta 2004 slavila Ruslana s skladbo Wild Dances.

Gostitelja 61. glasbena spektakla sta bila evrovizijska veteranka Petra Mede in lanski zmagovalec Måns Zelmerlöw. Letošnje sporočanje glasov je bilo nekoliko drugačno – v živo so tako svoje točke podeljevale le nacionalne žirije, voditelja pa sta nato ločeno predstavila združene točke telefonskih glasovanj vseh držav. Podeljenih točk je bilo tako kar dvakrat več. Slovensko žirijo so sestavljali Marjetka Vovk iz dua Maraaya, pevka Eva Hren, pevec Clemens, Tadej Košir iz skupine Muff in avtorica besedil Urša Vlašič. Iz Slovenije se je tako javila Marjetka Vovk ter največ točk (12) podelila Ukrajini.
Prvič v zgodovini evrovizijskega tekmovanja pa se je zgodilo, da je svetovni zvezdnik ameriškega rodu, Justin Timberlake, deli oder s tekmovalci Evrovizije. Premierno je predstavil skladbo Can’t Stop the Feeling, ki jo je napisal za animiran film Troll.

PREBERITE ŠE: Evrovizija 2016: finalni večer izbora za pesem Evrovizije 2016

Evrovizijski oder si je s tekmovalci delil tudi Justin Timberlake.
Evrovizijski oder si je s tekmovalci delil tudi Justin Timberlake.

Zmagovalno skladbo Evrovizije 2016 je tako prispevala Ukrajina in pevka Jamala s skladbo 1944. Na drugo mesto se je uvrstila Avstralija s skladbo Sound of Silence, na tretje pa Rusija s skladbo You Are The Only One. Čeprav je po glasovanju nacionalnih žirij kazalo, da točk Avstralije ne bo moč preseči (pred drugouvrščeno Ukrajino je za več kot 100 točk), je glasovanje gledalcev to spremenilo. Ti so sicer največ točk namenili Rusiji, a ta žal ni uspela preskočiti triumfa Ukrajine.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!