fbpx

Filmska premiera: Dansko dekle (2015)

Film Dansko dekle (2015)

Oskarjevec Eddie Redmayne, ki nas je omrežil že s portretom fizika Stephena Hawkinga, vam bo z vlogo v filmu Dansko dekle (The Danish Girl) dokončno segel v srce. V tokratni biografski drami se je prelevil v umetnico Lili Elbe, da, žensko, a v filmu začenja kot moški, Einar Wegener. Einar je bil namreč prvi moški na svetu, ki si je spremenil spol in postal ženska.

Pomembne Informacije
Kdaj?
Kje?
Kolosej, Ljubljana
Organizator
Dogodek na Facebooku
Vstopnina
4,70–4,90 €

Film Dansko dekle (The Danish Girl) je biografska drama Toma Hooperja (Kraljev govor, Nesrečniki), ki se opira na istoimensko novelo Davida Ebershoffa iz leta 2000. Film je požel ovacije tako na 72. Beneškem filmskem festivalu kot na mednarodnem filmskem festivalu v Torontu in velja za kinematografski mejnik.

PREBERITE ŠE: Filmski napovednik: Desierto (2015)

Alicia Vikander kot Gerda Wegener.
Alicia Vikander kot Gerda Wegener.

V glavni vlogi drame Dansko dekle nastopa Eddie Redmayne (Teorija vsega), ki s svojo igro spet osupne, seveda pa ne gre spregledati niti izjemne predstave švedske igralke Alicie Vikander (Ex Machina), filmske soproge Redmayna, ki ga spremlja na težavni poti iskanja identitete. Lili Elbe je bila sicer ena prvih oseb, ki je opravila serijo tedaj še eksperimentalnih operacij (leta 1930), s katerimi je postopoma spremenila spol. Pionirka transseksualnosti je s svojim početjem razdelila svet in postala prava novinarska senzacija.

Einar Wegener na poti k Lili Elbe.
Einar Wegener na poti k Lili Elbe.

Napovednik za film Dansko dekle:

Dodatne Informacije

Biografska drama
Dansko dekle
(The Danish Girl, 2015)

Režija: Tom Hooper. Igrajo: Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Ben Whishaw, Sebastian Koch, Amber Heard, Matthias Schoenaerts, Emerald Fennell, Rebecca Root.

V kinu od 7. januarja 2016.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!