fbpx

Astuces pour soulager la pression dans vos oreilles dans l’avion

Photo: envato

Vous vous demandez comment soulager la pression des oreilles dans un avion ?!

Ob pristajanju in vzletu marsikdo začuti neprijeten občutek v ušesu in zato se številnim potnikom poraja vprašanje – Kako ublažiti pritisk v ušesih na letalu?!

Zakaj se pritisk sploh pojavi?

Pritisk v ušesu se pojavi, kadar se zračni tlak v srednjem ušesu in zračni tlak v okolju ne ujemata. To preprečuje, da bi vaš bobnič normalno vibriral. To je posledica tega, ker Evstahijeva cev, ozek prehod, povezan s srednjim ušesom, ki uravnava zračni tlak s počasnim sproščanjem, ne more dovolj hitro slediti spremembam tlaka.

Kako ublažiti pritisk v ušesih na letalu?

Zehajte ali govorite, da aktivirate Evstahijevo cev

Ko se sprašujete, kako ublažiti pritisk v ušesih na letalu, je prva rešitev v resnici zelo preprosta. Odpirajte in zapirajte usta, sploh zehanje je zelo učinkovito. Okrog Evstahijeve cevi se namreč nahajajo mišice, ki se spremenijo, ko odprete usta, tako da ustvarijo gibanje cevi in jo posledično odprejo, ko so usta odprta, v primerjavi s tem, ko je čeljust zaprta. Če torej med vzletom ali pristankom zehate ali žvečite, boste s tem zmanjšali pritisk v ušesih.

Photo: envato

Žvečite žvečilni gumi, pijte tekočino ali si pomagajte s sladkarijami

Pred vzletom in pristankom si privoščite žvečilni gumi. Sploh žvečilni pripravki z meto so dobra ideja, saj povzročajo dodatno izločanje sline in posledično pospešijo požiranje, kar blagodejno vpliva na ušesa. Sploh pri otrocih je dobro, da jim med vzletom ponudite liziko (po možnosti brez sladkorja), saj se bodo na ta način izognili neprijetnemu pritisku v ušesih. Za dojenčke pa je dobrodošlo, da se med vzletom in pristankom dojijo.

Poskusite potapljaški manever

Ta tehnika odmašenja ušes je priljubljena tudi med potapljači na dah. Zaprite nos in istočasno požirajte. Morda se vam bo zdelo nekoliko čudno, zato to storite čim bolj nežno.

Poskusite ostati budni med vzletom in pristankom

Tisti, ki med vzletom ali pristankom spijo, so bolj dovzetni za pojav pritiska v ušesih. To je zato, ker ko spite, ne boste zehali, požirali, žvečili ali izvajali katerega koli drugega trika, ki vam bo pomagal se izogniti pritisku.

Photo: envato

Za ublažitev uporabite posebej oblikovane ušesne čepke

Čepki za ušesa niso dobri samo za miren spanec na neznanem mestu, temveč lahko ublažijo tudi nelagodje pritiska v ušesih. Nekateri potniki prisegajo tudi na hipoalergene ušesne čepke, ki so posebej zasnovani za pomoč pri uravnavanju pritiska v ušesu. Ti imajo edinstven filter, ki uravnava zračni tlak, kar naj bi pomagalo pri lajšanju nelagodja.

Na uho položite grelno blazinico ali toplo krpo

Pri trdovratnem nelagodju v ušesih poskusite segreti  toplo krpo ali grelno blazinico, s čimer boste pripomogli k odprju Evstahijeve cevi. Toplota bi morala pomagati odmašiti cevko in omogočiti sprostitev nabranega ušesnega pritiska.

Avec vous depuis 2004

De l'année 2004 nous recherchons les tendances urbaines et informons quotidiennement notre communauté d'adeptes des dernières nouveautés en matière de style de vie, de voyage, de style et de produits qui inspirent avec passion. À partir de 2023, nous proposons du contenu dans les principales langues mondiales.