fbpx

Genska podobnost: s kom vse si delimo DNK? Pripravi se na šok!

Genska podobnost

Dva človeka imata kar 99,9 odstotka genskega materiala enakega. A velik del DNK si ne delimo samo ljudje. Šokiralo vas bo, ko boste izvedeli, s kom vse si ga. Darwinova teorija, da ima človek več podobnosti z opicami kot z drugimi sesalci, se zdi v primerjavi s tem povsem ''mila'' do človeka.

Ste vedeli, da si ljudje DNK ne delimo zgolj z opicami, čeprav še danes težko priznamo, da smo si v tako tesnem sorodu z njimi. Naš zapis DNK se od šimpanzovega razlikuje le za okoli 1,6 odstotka, od orangutanovega le v 3,6 odstotka. A to ni več novica. Verjetno pa ne veste, da smo ljudje gensko podobni bananam! Koliko DNK si delimo s tem sadežem, prašiči, psi, kokošmi in mišmi, izveste v nadaljevanju.

Podobnost je več kot očitna.
Podobnost je več kot očitna.

Zaradi tako velike genske sorodnosti so psi koristni za preiskovanje številnih bolezni, ki prizadenejo tako človeka kot psa.

Človek ima 50 odstotkov DNK enakega kot banana.

Banana in ljudje smo si zelo podobni.
Banana in ljudje smo si zelo podobni.

Nekoč smo bili banane in ljudje eno in isto, zaradi evolucije pa si danes delimo ”le” še 50 odstotkov DNK. Kar je še vedno precej veliko, se vam ne zdi?

Človek ima 65 odstotkov DNK enakega kot kokoš.

Kako prosim?
Kako prosim?

Medtem ko si s pticami ne delimo kaj dosti DNK-materiala, pa si s kokošmi delimo kar 65 odstotkov genov. Smo zato, ker jih uživamo, kanibali?

Človek ima močno podoben DNK kot prašiči.

Ljudje in prašiči smo si tudi genetsko zelo blizu.
Ljudje in prašiči smo si tudi genetsko zelo blizu.

Ljudje znamo biti včasih pravi ‘prasci’ in ‘prašiči’, ko gre za manire, a povezava med ljudmi in prašiči je velika ne le na metaforični ravni, saj si delimo tudi velik del genskega zapisa.

Človek ima 90 odstotkov DNK enakega kot miši.

Miši so zaradi svoje genske podobnosti z ljudmi pogosto žrtve laboratorijskih testiranj.
Miši so zaradi svoje genske podobnosti z ljudmi pogosto žrtve laboratorijskih testiranj.

Ste se kdaj spraševali, zakaj so pri laboratorijskih poskusih miši vedno poskusni zajčki? Zato, ker si z ljudmi delijo večji del genskega zapisa.

Človek ima 84 odstotkov DNK enakega kot pes.

Bi uganili, da smo ljudje v genskem sorodstvu z bananami in psi? Miši in prašič da, toda sadež in človekov najboljši prijatelj? To pa ne!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!