GiroCarShare – Najemi moje vozilo, spremeni svoje ravnanje in ohrani naš planet

Zadnjič posodobljeno: :

GiroCarShare – najemi moje vozilo je nov model deljenja vozil, ki povezuje tiste, ki bi svoje vozilo radi oddali in z oddajo zaslužili, ter tiste, ki vozilo potrebujejo le občasno in bi ga radi najeli. Deluje preko posebej za to razvite mobilne aplikacije in uvaja koncept delitvene ekonomije na slovenski avtomobilski trg.

V Sloveniji je po podatkih Statističnega urada RS trenutno registriranih 1,1 milijona osebnih vozil. Situacija, kjer ima skoraj vsak odrasel Slovenec svoje osebno vozilo, je na dolgi rok nevzdržna. Namesto, da posameznik avto kupi, ga lahko za lastne potrebe najame. Tako lahko prihrani med 10 in 16 ton CO2, ki nastanejo ob izdelavi povprečnega vozila, so zapisali v The Guardianu. Enako porabo emisij predstavlja vožnja do približno 100.000 km z rabljenim osebnim avtomobilom.

Da bi zmanjšali in optimizirali uporabo vozil, je ekipa GiroCarShare, razvila mobilno aplikacijo za nov koncept trajnostne mobilnosti. »Predvidevamo, da bomo v Sloveniji v prvih petih letih z omogočanjem najema milijona električnih vozil, ki prevozijo 100 kilometrov dnevno, ustvarili le 12.000 ton CO2. Brez uvedbe koncepta deljenja vozil, pa bi v enakem časovnem obdobju ustvarili 225.000 ton CO2,« poudarja razliko, ki jo prinaša delitvena ekonomija, Klemen Furlan, idejni vodja, partner in direktor GiroCarShare.

GiroCarShare
GiroCarShare

Kot navaja The Economist lahko eno deljeno vozilo, ki ga uporablja več voznikov, nadomesti kar 15 zasebnih vozil. Ključne prednosti delitvene ekonomije imajo zelo pozitiven vpliv predvsem v mestih, saj poleg manjših avtomobilskih izpustov zmanjšujejo prostorsko stisko parkiranih vozil. Z zmanjšanjem pločevine se razbremenjuje tudi okolje. Uporaba novega modela za deljenje vozil ima tudi finančne prednosti tako za lastnika, kakor tudi za najemnika vozila. Slovenci namenimo približno tretjino mesečne plače za lastništvo in vzdrževanje avtomobila, čeprav je običajno 96 % časa neuporabljen. Z deljenjem avtomobila vsaj pet dni na mesec si lahko povprečen uporabnik pokrije mesečni strošek lastništva in vzdrževanja avtomobila.

Da bosta voznik, ki avto najame, in jekleni konjiček, ki ga uporablja nekdo drug, zavarovana na vseh poteh, so razvijalci koncepta delitvene ekonomije in aplikacije GiroCarShare, združili moči z Zavarovalnico Triglav, ki je oblikovala inovativen model avtomobilskega zavarovanja (‘’Pay Per Usage’’/ “Plačilo po uporabi”). Na Zavarovalnici Triglav, uradnemu zavarovalnemu partnerju aplikacije za deljenje vozil GiroCarShare, so poskrbeli, da je najeto vozilo zavarovano s polnim kasko zavarovanjem, ki ga najemnik plačuje le v času, ko je vozilo v najemu in ne vpliva na obstoječe zavarovanje vozila. Tako lahko lastniku vozila omogočajo zanesljivo oddajanje vozila, najemniku pa zagotavljajo brezskrbno vožnjo.

GiroCarShare
GiroCarShare

Po uspešni registraciji oziroma verifikaciji lahko uporabnik začne oddajati ali najemati vozila preko GiroCarShare aplikacije po potrebi. GiroCarShare aplikacija je bazo vozil razširila tudi na dostavna vozila, primerna za večje prevoze in selitve, avtomobile za vsakodnevno rabo, električne avtomobile, športne avtomobile za zabavo in avtodome za počitnice.

Kako začeti uporabljati aplikacijo GiroCarShare?

Aplikacijo GiroCarShare si lahko prenese vsak uporabnik pametnega telefona brezplačno. Dostopna je preko spletnih trgovin Google Play in App Store. Za uporabo je potrebna prijava, registracija in omogočen dostop do kamere na telefonu. Ob pričetku uporabe se uporabniki verificirajo z naslednjimi podatki, ki jih preprosto vnesejo v aplikacijo:

  • Registracija se izvede v aplikaciji preko Facebook ali Google računa. Možno je tudi ročno vpisovanje podatkov.
  • Ko je profil narejen, vnesemo podatke (naslov, davčna številka, številka vozniškega dovoljenja) in na koncu naložimo slike vozniškega dovoljenja in osebnega dokumenta.
  • V polju “Payment method”/ ”Plačilne metode” dodamo plačilno kartico.
  • Ko Giro preveri resničnost vnesenih podatkov in slik, vam sporoči, da je naš profil verificiran in nam s tem da zeleno luč za izposojanje in oddajanje avtomobilov.
  • Najemojemalci poiščemo želeni avtomobil in se z lastnikom dogovorimo za najem.
  • Lastniki vozil v polju “My fleet” / “Moja vozila” objavijo vozilo, ki ga ponujajo v najem, po korakih, ki jih vodi aplikacija. Vnesemo podatke o vozilu (vrsta, starost, znamka, model, vrsta goriva, vrednost, moč motorja, registrska številka, VIN številka … ter slika prometnega dovoljenja). Naložijo tudi slike vozila.
  • Na podlagi VIN številke Zavarovalnica Triglav poišče avtomobil in pripravi zavarovalno polico, ki bo veljala za obdobje, ko bo vozilo oddano.
  • Sami določimo ceno najema in začnemo oddajati svoje vozilo.

Dodatne Informacije

Več informacij na:
GiroCarShare.com

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Audi TT RS 40 Years of Quattro: poklon dirkaški legendi