fbpx

Green NCAP: to so najbolj zeleni avtomobili leta 2020

Okolju najbolj prijazni avtomobili 2020!

Vas zanima, kateri avtomobil je najbolj zelen? To kane v prihodnosti ocenjevati največji primerjalni test “okoljske zelenosti” Green NCAP, ki z vsakim letom pridobiva na veljavi. Green NCAP se je za leto 2020 vrnil s spremenjeno bonitetno shemo in novimi rezultati, kar je dober pokazatelj, v katero smer gre Euro NCAP. Poleg že uveljavljenih in standardnih varnostnih preizkusov trčenja, tokrat avtomobile ocenjuje na podlagi njihove trajnostne okoljske sprejemljivosti.

Green NCAP je objavil rezultate za 24 modelov avtomobilov, ki so prestali stroge teste s področja okoljske sprejemljivosti. Električni avtomobili izstopajo kot najčistejša in najučinkovitejša vozila, vendar obstajajo velike razlike tudi med avtomobili, ki so ocenjeni za najbolj zelene in tistimi s slabšo oceno – predvsem pri tistih s klasičnimi motorji. Ocene Green NCAP sedaj združujejo natančne meritve iz razširjenih laboratorijskih testov z ustreznimi vozniškimi preizkusi v resnici.

Vendar je treba paziti, saj se rezultati testov Green NCAP nanašajo na modele, ki so bili izbrani v določenem trenutku. Tako na primer v primeru Renault Capturja ni na voljo rezultata za trenutne najnovejše generacije. Druga pripomba se nanaša na izbor posameznih različic preizkušenih modelov, ki imajo v liniji modelov tudi ‘bolj zeleno’ različico. In tretjič, preizkušenih je bilo le 24 modelov, kar pa ne pomeni, da v celotni trenutni paleti modelov na trgu ni takšnih, ki bi bili lahko tudi prijaznejši okolju.

Električna Hyundai Kona je najbolj zelena!

Green NCAP je torej neodvisna pobuda, ki spodbuja razvoj avtomobilov, ki so čisti, energetsko učinkoviti in okolju prijazni. Cilj pobude je izboljšati kakovost zraka, ki ga dihamo, povečati uporabo virov za prevoz potnikov in zmanjšati globalno segrevanje.

Dva preizkušena električna avtomobila v tem krogu – Hyundai KONA in Renault ZOE – sta dosegla rezultat pet zvezdic, z najvišjimi ocenami za čisti zrak, energetsko učinkovitost in toplogredne pline. Naslednja na vrsti je Toyota C-HR s tremi zvezdicami in pol. Toyota izboljšuje učinkovitost z uporabo hibridne tehnologije skupaj z bencinskim motorjem, kar pomeni boljše zmogljivosti kot podobno predstavljena Honda CR-V, ki je bila nagrajena z dvema zvezdicama in pol.

Če si želite ogledati celotne sezname ocen na zelenem NCAP, potem sledite tej povezavi!

Dodatne Informacije

greenncap.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!