fbpx

Grozljivo resničen test partnerstva, ki lahko reši vašo dilemo: je ob vas dober ali slab partner?

Ko vstopimo v razmerje, smo vsi »oblečeni kot za v službo«. Urejamo se, (vsak dan) nosimo lepo spodnje perilo, počnemo prijazne stvari, se predstavljamo v najlepši luči. Še več, kažemo globoko zanimanje za svojega partnerja, izvemo, kaj mu je pomembno, in si prizadevamo, da bi se dobro počutil ...

Toda ko se sprostimo, v svojih mislih zaslišimo: »Hej, kaj pa jaz?!« Ta notranji glas postaja glasnejši in glasnejši, dokler mu ne nekega dne ne prekipi in se spremeni v »To ni pošteno!«. Partner nam ne vrača toliko, kot mu mi dajemo, in tega nismo pričakovali.

Sčasoma zdrsnemo v nekoristne vzorce misli, čustev in vedenja, ki se lahko spremenijo v igro obtoževanja: »To nisem jaz, to si ti!« In to vodi v kronično nezadovoljstvo.

Torej, preden se ti to zgodi, pomisli tudi malo nase. (Opozorilo: partnerju ne povej za vse svoje napake, saj bi s tem naravnost iskal težave – le po tihem se loti njihovega odpravljanja.)

S spodnjim testom preveri, kakšen partner si, in ugotovi, na katerih področjih bi se moral izboljšati. (Test naj reši tudi tvoj partner.)

Kakšen partner si?
Kakšen partner si?

Test: Sem dober ali slab partner?

Na naslednje trditve odgovori z: »da«, »lahko bi bilo bolje« ali »ne«.

 • Prostovoljno priznam, kadar se motim. Lahko se v celoti opravičim, in to ne da bi me moral partner k temu pozvati.
  Imam lastne, neodvisne interese in prijateljstva – in zanje si vzamem čas. Vesel sem, da enako velja za partnerja – in k temu ga tudi spodbujam.
 • Zabavno je biti z mano. Lahko sem optimističen, se nasmejim in partnerju povem interno šalo. Nisem stalno pobit. (Če si v depresiji ali se bojuješ z duševno boleznijo, lahko to točko izpustiš, a ne, če svojih težav ne rešuješ dovolj zavzeto. Ni pošteno do partnerja in družine, da okrevanje prepuščaš naključju.)
 • Nisem kraljica oz. kralj drame. Ne pretiravam (prepogosto). Dosledno lahko upravljam svoje čustvene odzive – in če bi partner zdaj stal za mano in gledal, kako rešujem test, bi se strinjal z mano.
 • S partnerjem se strinjava glede časa, ki ga preživiva ob elektronskih napravah, in glede časa, ki ga nameniva sprostitvenim dejavnostim (tudi alkoholu, drogam, pornografiji, računalniškim oz. videoigram, spolnosti, družbenim medijem). Če se ne strinjava, se trudim izboljšati.
 • Reševanja nesporazumov se lotim razumsko. Argumente rad predstavim na pošten in zdrav način. (Pozor: če odvihraš iz sobe, kuhaš mulo, se za dva dni skriješ v svojo jamo ali v neskončnost pogrevaš zadevo, to ni zdrava strategija.)
 • Trudim se, in sicer telesno, čustveno in družbeno. Opravljam svoje obveznosti. Ukvarjam se z otroki (če jih imata). Govorim. Poslušam. Predlagam zadeve. Ne čakam, da vedno samo partner podaja ideje v zvezi z domom in druženjem, ne čakam, da »poskrbi za organizacijo«, če pa to počnem, se ne pritožujem, da imam natrpan urnik.
 • Čustveno breme delim s partnerjem. Dajem vsaj toliko, kolikor vzamem. Pogovarjam se s partnerjem o njegovih skrbeh. Vprašam, kako sem lahko v večjo oporo (in to tudi poskušam uresničiti).
 • V splošnem podpiram partnerjeve sanje in želje, ampak ne, če bi moral ob tem trpeti. Zavedam se, da tudi sam potrebujem tovrstno podporo.
 • Moja pričakovanja so realna. Od partnerja ne pričakujem, da je superjunak in/ali da zadovolji vse moje potrebe. Dobro lahko delujem tudi sam.
 • S partnerjem delam in govorim enako spoštljivo kot s prijatelji, sodelavci in drugimi. Z njim ravnam tako, kot želim, da on ravna z mano.
 • Ne igram se igric. Partnerja ne manipuliram, ne zlorabljam, ne nadziram in ne kritiziram preveč. (Opomba: to je zvito vprašanje. Ljudje, ki res počnejo vse to, tega nikakor ne bodo priznali, sploh pa ne v takem »trapastem« testu o razmerju.)
Čas je za rezultate ...
Čas je za rezultate …

REZULTATI

Večinoma »da«
Težko je biti popoln partner, ampak zdi se, da si res blizu temu. Ta test je bil sicer narejen za ljudi. Si prepričan, da nisi robot?

Večinoma »lahko bi bilo bolje«
Ta rezultat nas dobi večina. To je v redu. Izberi si področje, ki ga želiš izboljšati, in začni tam. Danes.

Večinoma »ne«
Hmmm. Ti pa zagotovo nisi robot, ne? Vsaj iskren si, čeprav te čaka (trdo) delo!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!