fbpx

Helsinki: severna prestolnica prav posebnega karakterja

Foto: Unsplash/Tapio Haaja

Finska prestolnica je čudovita skandinavska turistična destinacija z bogato zgodovino in odlično izhodišče za raziskovanje neokrnjene finske narave. Helsinki se nahajajo na polotoku, na severni obali finskega zaliva in se spogledujejo z Baltikom.

Preden poletite na sever se velja bolje spoznati z zgodovino tega fascinantnega mesta. Leta 1550 je mesto nastalo pod okriljem kralja Gustava Vase Švedskega, leta 1808 pa je bilo mesto pridruženo avtonomni finski pokrajini ruskega cesarstva. Po grozljivem požaru istega leta, se je na pobudo Carla Ludwiga Engela oblikovalo neoklasicistično mestno središče z očarljivimi uličicami in parki. V srcu mesta se nahaja pristanišče, v katerem se letno zasidra približno tristo ladij, glavne atrakcije pa se nahajajo le lučaj stran. Prav zato so Helsinki čudovita destinacija za vikend oddih ali daljši obisk, saj vas bodo navdušili s svojo domačnostjo in imenitno zgodovino.

Kdaj v Helsinke?

Najboljši čas za obisk Helsinkov je med majem in septembrom, ko je povprečje padavin nizko, v juliju pa se temperature dvignejo tudi do 26 °C. Mesto s celinskim podnebjem se sicer ponaša z vročimi poletji in zelo mrzlimi zimami.

Foto: Unsplash/Tapio Haaja

Kaj naj si ogledam v Helsinkih?

Eden izmed najlepših načinov za spoznavanje z mestom je ladja, ta vas bo popeljala tudi do trdnjave Sveaborg in do otokov Suomenlinna, ki jih je mogoče doseči že po 20 minutni plovbi. Sveaborg, v prevodu Švedski grad, dominira otočju. Zgrajen je bil v sredini 18. stoletja, da bi oviral rusko pot do baltskega morja. Po švedsko-ruski vojni je padel v roke Rusov, ki so ga le še povečali, kasneje pa je pristal pri Fincih, ki so ga poimenovali Suomenlinna – finski grad. Nekaj časa je bil v rokah vojske, kasneje pa je doživel temeljito prenovo in je dandanes pod zaščito Unesca.

Nekaj posebnega je tudi Temppeliaukio Rock Church, ki se nahaja v mestnem predelu Hietaniemi, ki sta jo oblikovala Timo in Tuomo Suomalainen. Notranjost cerkve je izdolbena in izdelana iz starodavnega kamna, ki ga najdete na polotoku Helsinki. Pri ogledu Helsinkov ne gre zgrešiti katedrale Uspenski, ki dominira nebu nad mestom. Zunanjost je tako impresivna kot notranjost. Na vzhodu mesta najdete otok Seurasaari, ki ga z mestom povezuje le most. Otok je postal dom muzeja na prostem s starimi lesenimi hišicami in kmečkimi poslopji, tudi cerkvijo iz 1686. Številne brunarice so sem pripeljali z vseh delov Finske, v spomin na to, kako so Finci živeli stoletja.

Foto: Unsplash/Tapio Haaja

Prava paša za oči je tudi Sibelius spominski park, ki ga je oblikovala Eila Hitunen in je posvečen velikemu finskemu skladatelju, v ta namen velike kovinske pipe ustvarjajo glasbo v sapici vetra. Nedaleč od jezera Töölönlahti najdete Helsingin Olympiastadion, ki se pohvali z 72 metrov visokim stolpom, ki ponuja prekrasne poglede na mesto. Olimpijske igre na Finske bi morale potekati tik pred drugo svetovno vojno in sovjetsko invazijo, ker pa so bile odpovedane, so jih končno lahko priredili šele 1952. Pred vhodom v glavni stadion najdete kip slovitega olimpijskega tekača Paava Nurmija.

Blizu olimpijskega kompleksa je tudi Linnanmäki zabaviščni park, z velikanskim kolesom in vodnim stolpom. Park je prava atrakcija, sploh če mesto obiščete z otroci. Ko pa se naveličate občudovanja znamenitosti se podajte v osrednji park Helsinkov, ki se nahaja v središču mesta. Razteza se na več kot 10 kilometrih, vse od olimpijskega stadiona do gozda Paloheinä. Ob obisku mesta pa ne pozabite tudi na slovite finske savne, na Finskem jih je namreč več kot 3 milijone.

Foto: Unsplash/Tapio Haaja

Kako raziskovati Helsinke?

V Helsinkih ne boste potrebovali avtomobila, saj boste večji del razdalj premagovali bodisi z odlično razporejenim javnim transportom ali peš. Javni transport sestavljajo avtobusi, tramvaji, podzemna železnica, vlaki in ladje, za vse pa potrebujete zgolj eno samo vstopnico.

Koliko stane letalska karta za Helsinke?

Z letalsko družbo Finnair lahko iz Brnika do Helsinkov poletite že od 261 evrov naprej. Najugodnejše so karte v avgustu, spomladi so cene nekoliko višje. Letalske vozovnice glede na vaš termin počitnic lahko poiščete TUKAJ.

Foto: Unsplash/Julius Jansson

Covid-19 omejitve na Finskem

Za vstop na Finsko potrebujete potrdilo o cepljenju ali potrdilo o tem, da ste cepljeni z enim odmerkom in ste koronavirus tudi preboleli. Zadostuje tudi potrdilo o prebolelosti, ki ne sme biti starejše od pol leta ali pa negativen rezultat PCR ali HAT testa. V zadnjem primeru morate test opraviti tudi od 3 do 5 dni po prihodu na Finsko. Vse aktualne informacije o Covid-19 omejitvah preverite TUKAJ.

Nastanitve v Helsinkih

Bob W City Centre

Le nekaj sto metrov stran od katedrale najdete ljubek apartma z zasebno savno, ki nudi slikovitep oglede na mesto. Apartma je polno opremljen, v kuhinji najdete vse potrebno za pripravo obrokov. Številne znamenitosti so le lučaj stran.

VALO Hotel Helsinki

Hotel gostom nudi uporabo vroče kopeli, zunanjega in notranjega bazena ter savne. V sklopu hotela je tudi fitnes, goste pa ob jutrih razvajajo s samopostrežnim zajtrkom. Okusno opremljene sove so opremljene z grelniki za vodo, sušilci za lase in minibarom.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!