Hladni čaj ali cold brewed čaj: idealni čaj za vroče poletje

Obstaja razlika med hladnim in ledenim čajem

Foto: Kaizen Nguyễn/Unsplash

Čaj je eden izmed najbolj razširjenih napitkov na svetu. Začetki pitja čaja segajo dolgo v preteklost na Kitajskem.

Beseda čaj izvira iz njihove pismenke CHA. Kultura pitje pa ni le osvežitev, je pravi obred, ki že od same priprave simbolizira prehod posameznika skozi življenje. Z obrednim pitjem naj bi se približal enovitosti narave in osvoboditve.

Obred pitja čajev poznajo povsod po svetu in tudi pri nas postaja ta pijača vse bolj priljubljena. Pester izbor sadnih, zeliščnih in pravih čajev, s katerimi razvajamo svoje brbončice, so kljub njihovi preprosti pripravi primerna pijača za različne priložnosti. Čaj zaradi svoje arome pijemo toplega, vendar pa ga lahko pripravimo tudi s hladno vodo, saj zaradi tanina pridobi manj grenak okus.

Vendar pa ni vsaka vrsta čaja primerna za metodo “hladnega varjenja”. Razkrili vam bomo, zakaj je temu tako in katere vrste čaja lahko brez težav uživate hladne.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Melez Lifestyle Tea (@meleztea)

Zakaj ni vsak čaj primeren za hladno pripravo

Zeliščne, rooibos in sadne čaje prelijemo z vročo vodo in jih pustimo nekaj časa stati, da razvijejo svojo aromo. Ker so njihovi listi in cvetovi le posušeni in nepredelani, je nevarnost, da se v njih čez čas razvijejo različni mikrobi. Zato je potrebno takšne čaje kuhati v vroči vodi, da ta ubije možne mikrobe.

Katere vrste čaja so primerne za hladno pripravo

Za hladno pripravo čaja so primerne naslednje sorte: zeleni čaj, črni čaj, oolong ali beli čaj. Pri hladni pripravi čaja, njegovo vsebino le prelijete s hladno ali mineralno vodo in pustite stati nekaj ur. Tako čaj razvije svoj polni okus, ne da bi izgubil svojo intenzivno aromo. Grenke snovi, ki jih čaji vsebujejo, pa se zaradi hladne temperature počasneje aktivirajo.

Razlika med hladnim in ledenim čajem je v tem, da ledeni čaj prej skuhate v topli vodi in ga nato ohladite. Hladni čaj (Cold Brew) pa pripravite s hladno vodo, kateri lahko dodate tudi led in dodatke. Za pripravo hladnega čaja potrebujete le čaj, hladno vodo in čas.

Kako pripraviti osnovni hladni čaj

Izbrane vrečke čaja ali čajnih listov položite na dno večje posode ali steklenega vrča. Prelijte s hladno vodo, lahko tudi mineralno. Posodo pokrijte in shranite v hladilnik za najmanj 15 ur. Nato vrečke odstranit.

Hladnemu čaju lahko dodate tudi različne kombinacije dodatkeov:

  • prepolovljene jagode, borovnice, maline, robide, vejica sveže mete
  • rezine pomaranče, rezina limone, limeta, rezina, borovnice, 1-2 sveži listi bazilike
  • pomarančne rezine, prepolovljene jagode, borovnice, vejica svežega timijana
  • rezine breskev, maline, 1-2 listi mete
  • koščki lubenice, narezana kumara, listi bazilike

Kako sladkati hladen ledeni čaj

Običajni sladkor se preprosto ne raztopi v hladnih tekočinah. Za sladkanje raje uporabite druge vrste sladil kot so različni sirupi (javorjev sirup ali agavin sirup) ali tekoči med, ki ga prej stopite v vroči vodi.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Recept: Špargljeva pita z blitvo in kozjim sirom