fbpx

Ho Chi Minh (Vietnam): razburljiva prestolnica s pretresljivo zgodovino

Foto: Unsplash/Tron Le Wu
Zadnjič posodobljeno: :

Nekdanji Saigon, dandanes slovi kot metropolitansko mesto polno nebotičnikov in živahnega urbanega življenja.

Če potujete v Vietnam, nikar ne preskočite Ho Chi Minha, nekdanjega Saigona, ki slovi po vrsti odličnih muzejev, palač, templjev in pagod. Mesto slovi po vrsti muzejev, od tistih z arheološkimi dragocenostmi, do tistih drugih z bolj sodobno zgodovino, vključno z vietnamsko vojno. Če želite izvedeti več o obdobju ponovne združitve obeh Vietnamov (severnega in južnega), potem lahko obiščete spomenike, muzeje in kraje, ki so bili v središču dogajanja med vietnamsko vojno, kot so predori Cu Chi, hkrati pa boste našli tudi živahno sodobno stran mesta. Ho Chi Minh namreč nudi veliko aktivnosti tudi zabave željnim turistom, z visokimi terasami, bari in trendovskimi kavarnami.

Kdaj v Ho Chi Minh?

Najboljše obdobje za obisk je med decembrom in marcem, ko je vreme najbolj stanovitno. Najbolj vroč mesec je april s povprečnimi temperaturami okrog 35 C, najhladnejši mesec pa december.

Foto: Unsplash/Jet dela Cruiz

Kaj naj si ogledam v Ho Chi Minhu?

Za začetek zavijte v Muzej vojnih ostankov, sploh če se želite pobližje seznaniti z nedavno temačno zgodovino naroda. Za razumevanje konteksta vojne z ZDA in njenega uničujočega vpliva na vietnamske civiliste je ta muzej izjemnega pomena. Številna tukaj dokumentirana grozodejstva so zabeležena v fotografijah in pripovedih, a ker imamo v zahodnem svetu le poredko priložnost jih slišati, je morda skrajni čas, da to storimo na nekdanjem prizorišču vojne kot take.

Muzej obravnava predvsem ameriško vojno, dokumentirano pa je tudi francosko-kolonialno obdobje in konflikti s Kitajsko. Zunaj so razstavljena ameriška oklepna vozila, topništvo, bombe in pehotno orožje. En kotiček ozemlja je namenjen zloglasnim francoskim in južnovietnamskim zaporom na otokih Phu Quoc in Con Son. Artefakti vključujejo giljotino in razvpito nehumane “tigrove kletke”, ki so jih uporabljali za namestitev vojnih ujetnikov.

Foto: Unsplash/Hu Nh

Če želite še bolj spoznati kulturo naroda, zavijte v katero izmed pagod. Pagoda cesarja iz žada je bila zgrajena 1909 v čast vrhovnemu taoističnemu bogu. Tu lahko občudujete vrsto kipov božanstev in grotesknih junakov, medtem ko se oster dim kadila vije mimo lesenih rezbarij. Priporočamo tudi ogled pagode Giac Lam, ki velja za najstarejši tempelj v mestu z letnico 1744.

Fantastičen kraj, poimenovan tudi gozdni tempelj, je tudi mesto, kjer lahko občudujete grozeče drevo Bodhi na sprednjem vrtu, ki je darilo šrilanškega meniha iz leta 1953. Poleg drevesa stoji bleščeče bel kip sočutne boginje usmiljenja na lotosovem cvetu, simbolu čistosti. Tako kot v mnogih vietnamskih budističnih templjih je tudi tukaj mogoče najti vidike taoizma in konfucijanstva.

Foto: Unsplash/Ruslan Bardash

O veličastnem obdobju Vietnama pa priča Palača ponovne združitve oz. neodvisnosti. Ta znamenita vladna stavba, obdana s kraljevskimi palmami, z nenavadno arhitekturo iz šestdesetih let 20. stoletja in srhljivega ambienta je spektakel svoje vrste. Prvi komunistični tanki, ki so prispeli v Saigon, so 30. aprila 1975 pridrveli prav sem in od takrat se zdi, da se je čas za palačo ustavil. Stavba je tesno povezana s padcem mesta leta 1975, vendar so kičasti detajli in motivi iz obdobja tisti, ki ukradejo pozornost.

Kaj pa glavna znamenitost mesta? Hrana. V okrožju številka 4. Južno od bleščečega Dong Khoi, čez kanal Ben Nghe, najdete okrožje delavskega razreda – okrožje 4.  Ta predel mesta je vse prej kot turističen, zato pa lahko prav tu okusite najbolj bogato kulinarično izkušnjo mesta. Tukaj naročite kavo, pravo vietnamsko kavo, ki je po kapljicah podobna motornemu olju in ne penastemu kapučinu.

Foto: Unsplash/Lumi

Kako raziskovati Ho Chi Minh?

Sistem javnega prevoza v mestu Ho Chi Minh je osredotočen na obsežno mestno avtobusno omrežje. Medtem ko so avtobusi poceni, večina tujcev raje uporablja motoristične ali avtomobilske taksije. Pa obstaja Uber? Ne. Zato pa obstaja odlična alternativa – Grab. V bistvu je Grab vietnamski Uber in je nedvomno najboljši način za premikanje po večjih mestih, kot so Ho Chi Minh, Danang in Hanoj. Še več svobode pa boste imeli, če si izposodite skuter in se z njim zapeljete naokrog kot domačini. A pozor, potrebovali boste kak dan ali dva, da se navadite na gost promet v mestu.

Koliko stane letalska karta za Ho Chi Minh?

Povratne letalske karte, z vključeno prtljago, najdete že za 597 eurov (Turkish Airlines). Letalske vozovnice glede na vaš termin počitnic lahko poiščete TUKAJ.

Foto: Unsplash/Jet dela Cruiz

Covid-19 omejitve v Vietnamu

Vse od maja 2022 naprej za vstop v Vietnam ne potrebujete dodatnih testiranj, prav tako ni več predvidenih izolacij. Vse aktualne informacije o Covid-19 omejitvah preverite TUKAJ.

Nastanitve v Ho Chi Minh

Landmark Plus Luxury – Vinhomes Central Park

Landmark Plus Luxury – Vinhomes Central Park nudi pogled na bazen in krasno teraso s pogledom na mesto. V sklopu aparthotela je tudi skupni salon z barom, gostom pa nudijo tudi uporabo masažne kadi. V nastanitvi lahko najamete kolesa in avtomobil, glavne znamenitosti pa se nahajajo le cca- 4 km stran.

Cityhouse – CityOasis

Nastanitev Cityhouse – CityOasis se nahaja le 1,4 km od Muzeja likovnih umetnosti in nudi brezplačen WiFi, klimatsko napravo, izposojo koles in zunanji bazen. Namestitev vključuje masažno kad. Vse enote nudijo popolnoma opremljeno kuhinjo z jedilno mizo, TV z ravnim zaslonom in lastno kopalnico.

Iščete poceni lete?

V uredništvu priporočamo cheaptickets.com! Z obsežno mrežo letalskih prevoznikov in potovalnih partnerjev boste našli neprekosljive cene za lete za vse destinacije. Načrtujte svojo naslednjo avanturo danes s cheaptickets.com.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.