Maslačak nije samo ukusan, već i izuzetno zdrav dodatak jelovniku. Jeste li znali da od maslačka možete napraviti med? Med od maslačka gotovo da se ne razlikuje okusom i strukturom od šumskog meda, osim što u ovom slučaju vi obavljate posao pčela.
Znaš regratov med? Po okusu se ne razlikuje od klasičnega gozdnega medu, ne gre pa ga mešati z regratovim sirupom. Ima značilno svetlo rumeno barvo, je srednje sladek z rahlo grenkim priokusom in močno aromo.
ČITAJ VIŠE: Recept: Zdravi maslac od kikirikija
Regratov med pripravimo brez kuhe (regratov sirup kuhamo in pripravimo z limono). Služi lahko kot širenje (gostota in struktura je namreč podobna čebeljemu medu) ali sladilo za peciva, sladice in čaj. Hranimo ga v hladnem in temnem prostoru. Regratov med zaradi glukoze hitro kristalizira.
Recept za regratov med:
Sestavine za regratov med (za 1 kozarec):
- 300 g cvjetova maslačka
- 300 g šećera
Postopek priprave regratovega medu:
Regratove cvetove naberemo v suhem in toplem vremenu, sredi dneva, ko so cvetovi povsem odprti. Doma rumene cvetne koščke ločimo od cvetne čašice. Te skupaj s sladkorjem v plasteh nasujemo v kozarec. Zaprtega postavimo na sonce za toliko časa, da se sladkor stopi. Skozi gazo precedimo cvetne koščke in jih temeljito iztisnemo. Pa dober tek!