Huawei Mate 30 Pro: drugačen Android, kot smo ga navajeni

Huawei Mate 30 Pro

Huawei se zaradi žuganja ZDA nikakor ni predal in ponosno pokazal svoja nova najboljša telefona Huawei Mate 30 in Mate 30 Pro, katera tokrat prihajata z malce drugačno različico sistema Android, kakor smo je vajeni. A pojdimo lepo po vrsti.

Pa si poglejmo, kaj je tokrat pripravil Huawei!

Pametna telefona Huawei Mate 30 Pro in Mate 30

Modelu Mate 30 Pro so na zaslonu malce stanjšali robove, zato je OLED zaslon za pikico večji od predhodnika, a začuda nižje ločljivosti. Uporabnik manka ostrine verjetno ne bo opazil, odločitev pa nedvomno služi zagotavljanju daljše dobe baterije. Tudi običajen Mate 30 je dobil večji OLED-zaslon, pa tudi višjo ločljivost. Zanimivo. Na vrhu zaslona se v “notchu” nahajajo senzorji za 3D Face Unlock, za zaznavanje gest z rokami in selfie kamero z 32 MP na Mate 30 Pro in selfie kamero z 24 MP na Mate 30.

Pri Mate 30 Pro so se odločili robove zaslona pri straneh zaviti za celih 88 stopinj, kar je krepko več, kot to počnejo pri Samsungu. Takšni zasloni so sicer videti zelo lepo, ampak so nagnjeni k temu, da zaznavajo neželene dotike. Podobno vprašljiva je tudi odločitev o odstranitvi fizičnih gumbov za spreminjanje glasnosti. Da uporabnik zniža glasnost, bo moral tapniti na zgornji levi rob telefona in s prstom podrsati navzdol (ali navzgor). Kdor ima kontrole za glasnost že na slušalkah, razlike ne bo občutil. Kdor pa se zanaša na otip in glasnost spreminja kar iz žepa, bo zdaj imel več dela.

Največ novosti je opaziti na zadnji strani telefona. Huawei Mate 30 in Mate 30 Pro bodo krasili štirje senzorji, 3 kamere ter dodaten senzor za merjenje globine. Glavna kamera bo obdržala senzor ločljivosti 40 MP, ki naj bi ujel kar 137% več svetlobe kot tisti v iPhonu 11 Pro. Tu bo še telefoto kamera z 8 MP in s 3-kratno optično povečavo ter ultraširoka kamera s 40 MP. Slednji so zaslonko odprli iz f/2.2 na f/1.6, kar pomeni da bodo nočne fotografije svetlejše. Ali bo zaradi tega trpela ostrina, pa bomo še videli. Mate 30 ima enake specifikacije kamer, razen ultraširoke, ki ostaja pri 16 MP in bolj zaprti zaslonki.

4 senzorji na Huawei Mate 30 in Mate 30 Pro
4 senzorji na Huawei Mate 30 in Mate 30 Pro

Bo pa glavna kamera zmogla še nekaj drugih zanimivih trikov. Snemanje videa z zamegljenim ozadjem, 4K pri 60 sličicah na sekundo, 4K HDR “timelapse” ter najbolj presenetljivo: počasni posnetek pri 7,680 sličicah na sekundo in ločljivosti 720p! Pa tudi video naj bi bil v temnih situacijah svetlejši od konkurence.

A kot je bilo omenjeno že na začetku, največ skrbi prinaša nov operacijski sistem, ki sicer temelji na odprtokodnem Androidu, a ta nima integrirane Googlove podpore. Torej nobene Googlove trgovine, prednaloženih aplikacij kot so Gmail, Drive, Chrome in podobno. Huawei sicer ponuja lastno trgovino, kjer se najde veliko drugih nadomestkov, a so omenjene aplikacije in storitve postale velik del našega vsakdana. Kako brezšiven bo prehod na Huaweijev Harmony OS, se bo še videlo. V kolikor bo mogoče Googlove aplikacije naložiti na telefon naknadno, bo bilo to super.

Huawei Mate 30 Pro Porsche Design
Huawei Mate 30 Pro Porsche Design

Super pa je tudi cena (beri: visoka). Huawei je v svojih začetkih ciljal na nižjo ceno in odlične specifikacije, sedaj pa, ko se lahko v miru kosa z elito, tudi svoje cene postavlja ob bok konkurence. Mate 30 Pro z 8 GB delovnega pomnilnika in 256 GB spomina bo stal 1.099 evrov, Mate 30 s 6 GB delovnega pomnilnika in 128 GB spomina pa 799 evrov. Kdor pa ima pod palcem malce več, si lahko za Mate 30 Pro omisli verzijo Porsche Design z 12 GB delovnega pomnilnika in 512 GB spomina. Ta bo stala 2.095 evrov.

Predstavljena tudi nova pametna ura Huawei Watch GT 2

Huawei Watch GT 2
Huawei Watch GT 2

Uro poganja hišni operacijski sistem LiteOS in naj bi ob normalni uporabi zdržala do 2 tedna. Dobiti jo bo mogoče v dveh velikostih, 46 mm in 42 mm. Obe se ponašata z OLED-zaslonom, ki lahko po želji ostane vedno prižgan (“always on display”). GT 2 ima zdaj vgrajen tudi mikrofon za opravljanje klicev kar prek ure, zaradi povezave Bluetooth 5.1 pa je lahko ura od telefona oddaljena kar 150 metrov.

Športno orientirana ura bo seveda podpirala sledenje 15 različnih vaj, imela vgrajen GPS ter nudila prostor za do 500 skladb. Huawei Watch GT 2 bo na prodaj oktobra, 46 mm verzija bo stala 249 evrov, 42 mm verzija pa 229 evrov.

Dodatne Informacije

Več informacij:
consumer.huawei.com

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
7+ “Budget” pametnih telefonov, zaradi katerih boste zmanjšali račun za telefon na 20 evrov