fbpx

Huawei P30 Pro: kruha in iger

Huawei P30 Pro

Zdi se, da Huawei s telefoni serije P zadnja leta izjemno dobro posluša uporabnike in pripravlja pametne telefone, ki igrajo predvsem na prava čustva. Uporabnikom dajejo namreč točno to, kar si ti najbolj želijo. In z najnovejšim pametnim telefonom Huawei P30 Pro ni nič drugače. Spet so poslušali uporabnike in izboljšali stari preverjen paket ter ga nadgradili na vseh tistih področjih, ki so uporabnikom najbolj pomembni. Tako so jim v prenesenem pomenu dali kruha in iger!

Huawei z novim pametnim telefonom Huawei P30 Pro izboljšuje preverjeno formulo, ki ga je v zadnjih letih pripeljala do uspeha in pravzaprav neverjetnih prodajnih številk, tako pri nas kot vseh svetovnih trgih. In ta formula je precej preprosta. Uporabnikom je treba dati v roke napravo, ki jo bodo lahko uporabljali cel dan brez skrbi, da bi jo morali dodatno polniti. Ter napravo, ki bo z lahkoto zamenjala družinski digitalni fotoaparat. In zdi se, da so prav ta recept do potankosti izpolnili tudi v novi seriji pametnih telefonov Huawei P30 Pro. Pri Huaweiju serije P pa je prav uporabniška izkušnja ter vračanje kupcev ključ do uspeha.


Pojdimo najprej k osnovam. Huawei P30 Pro je v primerjavi s predhodnikom P20 Pro nekoliko zrasel. Posledično ima večji zaslon, ki zdaj meri 6,47 palca (prej 6,1). Zanimivo je, da bo verzija P30 tokrat tako velika kot prejšnja verzija P20 Pro. Torej se telefoni tega proizvajalca malček večajo. Tudi na račun dejstva, da so ljudem očitno všeč večje naprave ter da ima direktni konkurent Samsung S10+ prav tako 6,4 palca velik zaslon. Zanimivo je, da sta telefona praktično identično visoka, kot tudi podobno široka.

Huawei P30 Pro
Huawei P30 Pro

A razvijalcem pri Huaweiju ni všeč le dimenzija Samsunga S10+. Nekaj inspiracije je tako mogoče zaznati tudi pri samem oblikovanju. Tako že od modela Huawei Mate 20 naprej pri Huaweiju opažamo lepo zakrivljen zaslon, ki se na robovih sumljivo enako ali oblikovno zelo podobno zaključuje. Tudi zato nam osebno oblika novega pametnega telefona Huawei P30 ne predstavlja posebnega oblikovalskega presežka, temveč lahko zlahka zapišemo: déjà vu. Čeprav je telefon v rokah izjemno lep kos industrijskega oblikovanja, ki je narejen s preciznostjo, kot so jo v današnjih časih sposobni le Kitajci in Korejci, se zdi, da pri obliki niso eksperimentirali. Oziroma so bili celo konvencionalno nekoliko zadržani ali pragmatični.

Huawei P30 Pro
Huawei P30 Pro

Tako na primer zaslon OLED nima izreza le za kamero, kot Samsung S10+, temveč vztraja pri rešitvi proizvodno cenovno sprejemljivejše zareze v obliki solzice, ki se še vedno drži roba ekrana. A to bo marsikomu morebiti celo bolj všeč. Pod ekranom se skriva optični čitalnik prstnih odtisov, ki je nekoliko izboljšan v primerjavi s tistim v telefonu Huawei Mate 20. Je pa tako, da se nikakor ne moremo znebiti občutka, da pri Huaweiju zmorejo bolje, a tega niti ne poskušajo. Da je preprosto lažje vzeti nekaj tu, nekaj tam in narediti dober in preverjen paket. To ni nič slabega, a na drugi strani si na ta način težko najboljši oziroma strokovno javnost težje prepričaš, da zmoreš bolje od vse konkurence. Kar si pri Huaweiju izjemno želijo. A zato bo treba biti tudi inovativen in predvsem drugačen. To pametni telefon Huawei P30 Pro na področju splošnega vtisa in dizajna preprosto še vedno ni. Je dober, celo izjemno dober, a premalo drugačen in preveč podoben nekaterim direktnim konkurentom.

Huawei P30 Pro
Huawei P30 Pro

K osnovam kakopak spada tudi notranjost in srce novega Huawei P30, kjer so za inženirsko osnovo vzeli Huawei Mate 20. Tako v notranjosti tiktaka najnovejši in najboljši Kirin 980, ki premore 8 jeder in najnovejšo tehnologijo 7nm. Je plod lastnega razvoja, kar je tudi določena prednost pred vsemi drugimi proizvajalci, ki stavijo na procesorje Qualcomma. Procesor Kirin namreč omogoča, da pri Huaweiju predvsem poskrbijo za maksimalen izkoristek funkcij umetne inteligence, managementa baterije in aplikacij. Procesorju družbo dela do 8 GB delovnega spomina s hrambo do 256 GB, ki jo je moč nadgraditi s spominsko nano kartico do 512 GB. Na mesto slednje pa je mogoč namestiti tudi drugo SIM kartico, saj je sistem hibridne narave.

Huawei P30 Pro
Huawei P30 Pro

A čarovnija se začne pri fotografiji. Lastnosti, ki jo uporabniki pametnih telefonov postavljajo na prvo mesto. Tudi zato pri Huaweiju vztrajajo pri sodelovanju z legendarnim nemškim specialistom Leica ter tako poskušajo z inovacijami fotografijo pametnih telefonov pripeljati na najvišji možni tehnološki nivo. Tokrat so pri kamerah vsekakor naredili korak naprej, ki se začne že pri prednji sebek kameri. Slednja zmore kar 32 MP in jo podpira Sonyjev senzor. Tudi zaradi tega so selfiji prekleto dobri in polni podrobnosti. “Selfie” oziroma sebek fotografijo podpira funkcija, ki so jo poimenovali AI HDR. Ta s pomočjo umetne inteligence analizira posnetek in nato združi več posnetkov v celoto, da bi pridobila čim večji spekter podrobnosti in tako najboljši možni rezultat. Tako so na primer sebki z izjemno svetlim ozadjem uravnoteženi. Tisti posneti v temi pa spodobni. Glavna čarovnija je na hrbtni strani tega pametnega telefona, kjer so na razpolago kar 4 kamere (ena več kot pri prejšnji generaciji), vsaka s svojo ločeno funkcijo. Tako je na razpolago širokokotna glavna kamera (27mm) s kar 40 MP, tista s katero bodo uporabniki posneli največ fotografij in je zelo blizu temu kar vidimo s prostim očesom. Družbo ji dela ultra širokokotna kamera (16mm) z 20 MP in je tista s katero bodo družinski očetje ujeli v sliko gasilske fotografije s prav vsemi člani družine. Seveda pa je tukaj še tele objektiv z 8 MP, ki je kamera po kateri bodo največkrat segli voajerji, ko bodo oprezali za sosedi, saj premore 5-kratni optični zoom, ki ga nadgradi z digitalnim zoomom (vse do hibridne 10-kratne povečave). Na slednje so pri Huaweiju še posebej ponosni in predstavlja bistven preskok v kakovosti. Vsej tej “strojni” opremi dela družno še četrta kamera, ki skrbi predvsem za ocenjevanje globine in 3D-modeliranje posnetka, s tem pa možnost ustvarjanja različnih foto efektov. Na zadku se poleg napisa Leica bohoti tudi napis 16mm-125mm, ki ga boste tisti, ki ste se že srečali s fotografijo, takoj prepoznali in tako lažje razumeli, kakšne foto sposobnosti ponujajo objektivi in fotosistemi P30 Pro. Paket foto opreme podpira umetna inteligenca, ki se je v zadnjem letu izpilila do te mere, da nekatere posnetke izboljšuje bolj prefinjeno in decentno. Opaziti pa je tudi, da so v osnovi vsi lepotni efekti izključeni. In tako je tudi prav. Močno izboljšano je tudi zajemanje fotografij v slabih svetlobnih pogojih. Tako je nočna fotografija na nivoju Mate 20 Pro, ki je pri tem postavil nove standarde.

Huawei P30 Pro
Huawei P30 Pro

In če je uporabnikom najbolj pomembna fotografija, potem je vzdržljivost in ročnost baterije takoj na drugem mestu. In tu je Huawei že pred časom poskrbel za zadovoljne uporabnike, ki jih tudi tokrat razvaja. Baterija novega Huawei P30 Pro je nekoliko zrasla in zdaj premore kar 4200 mAh (prej 4000 mAh), prvič pri seriji P pa je možno tudi brezžično polnjenje s hitrim polnjenjem 15 W, ki omogoča tudi obratno polnjenje. To pomeni, da bo tako kot Mate 20 tudi P30 Pro zmogel napolnit kakšno napravo ali drug telefon, ki podpira standard IQ. Seveda ga boste lahko s standardnim priloženim polnilcem (40 W, skoraj enkrat več v primerjavi s prejšnjim modelom) s svetlobno hitrostjo polnili preko priključka USB-C. To so sicer stvari, ki jih načeloma zmorejo tudi drugi, a jih ravno pri Huaweiju znajo zapakirati najbolje.

Serija P30 prinaša še nekaj sladkorčkov, med katerimi velja omeniti vodotesnost po standardu IP68 za P30 Pro (omogoča potop telefona v sladko vodo do globine 2 m, kjer naj bi zdržal do 30 minut) in IP53 za P30 (pomeni, da ga lahko z vodo kvečjemu poškropimo). Prav tako je seveda tu sistem Face ID s katerim boste telefon odklepali le z vašim obrazom. Telefon boste lahko uporabljali kot “power bank” in delili energijo z drugimi, tako preko USB-C vhoda, kot z že omenjenim brezžičnim sistemom. Torej veliko tistih stvari, ki načeloma niso samoumevne.

Huawei P30 Pro je pametna evolucija izjemno uspešnega predhodnika Huawei P20 Pro in stavi na adute, ki so uporabnikom najbolj pomembni. Festival pikslov, ki jih ponuja sistem kamer Huawei P30 Pro, je subtilen način, ki sporoča prevlado na področju fotografije. A je vse skupaj potrebno izdatno preizkusiti tudi v resničnosti. In tu se bomo srečali tudi s ceno, ki se za Huawei P30 Pro z 8 GB delovnega spomina in 256 GB notranjega spomina že dotika magične meje 1000 evrov. To pa je vseeno polje, kjer tega proizvajalca nismo bili vajeni. A je že tako, da je Huawei s P30 Pro “močno” zaplaval v razred premijskih telefonov, kjer sta trenutno le dva, mogoče prav od danes dalje trije. A na drugi strani smo prepričani, da prav v tem razredu v prihodnje štejeta domiselnost in inovativnost. Kar na nek način mogoče vseeno malce pogrešamo. Kljub temu se zdi, da je v tem hipu za uspeh znamke Huawei zadosti le izdatna mera kruha in iger. In tako igro znajo igrati le največji.

Galerija slik: Huawei P30 Pro

Dodatne Informacije

Več informacij:
huawei.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!