fbpx

Huawei P40, P40 Pro in P40 Pro+: novi lepotci iz družine pametnih telefonov

Pametni telefon Huawei P40

Huawei je predstavil tri nove modele pametnih telefonov iz družine P40, in sicer Huawei P40, P40 Pro in P40 Pro+. Vsi skupaj in vsak posebej so paša za oči, najbolj pa bosta zagotovo izstopala modela P40 Pro in P40 Pro+.

Pametni telefoni podjetja Huawei so znani po svojih fotografskih zmogljivostih, zato je tudi pri novih pametnih telefonih Huawei P40, P40 Pro in P40 Pro+ največ novosti ravno na tem področju.

Kot že rečeno, bosta vizualno najbolj izstopala modela P40 Pro in P40 Pro+. Oba ponujata velik zaslon diagonale 16,7 centimetra s tehnologijo OLED in ločljivostjo 2640 x 1200. Uporabniki bodo še zlasti veseli odločitve, da se novi zasloni osvežujejo pri frekvenci 90 Hz. Ni ravno 120 Hz, a razlika je še vedno zelo opazna, pa še baterija se ne bo tako hitro praznila. Zaslona sta pri obeh modelih ukrivljena čez rob, tako na straneh kot zgoraj in spodaj. Odločitev je zagotovo estetsko privlačna, ga bo pa zaradi tega treba še bolj varovati pred padci. Na žalost pa je osnovni model P40 veliko izgubil. Tako ukrivljen zaslon kot osveževanje zaslona, saj ta ostaja pri 60 Hz.

Kamere so torej spet tiste, ki skrbijo, da je med modeli telefonov največ razlik. Če začnemo pri osnovnem modelu P40, bo ta na zadnji strani ponudil 3 kamere. Ultraširoko ločljivosti 16 MP, telefoto ločljivosti 8 MP in 3-kratno optično povečavo ter glavno kamero z ločljivostjo 50 MP. Tudi tokrat je Huawei uporabil senzor RYYB, ki se bolje obnese pri nočni fotografiji.

Pametni telefon Huawei P40 Pro+
Pametni telefon Huawei P40 Pro+

Model P40 Pro vse skupaj dodatno nadgradi. Glavna kamera ostaja enaka, torej ločljivosti 50 MP, je pa ultraširoka bistveno bolj ostra, z ločljivostjo 40 MP. Tudi telefoto kamera je pridobila nekaj megapik in se ponaša z ločljivostjo 12 MP in 5-kratno optično povečavo. Nekaj poigravanja je bil deležen največji model P40 Pro+, ki ohranja glavno kamero ločljivosti 50 MP in ultraširoko kamero ločljivosti 40 MP, v svoj telefoto repertoar pa dodaja še 2 kameri. Prva omogoča 3-kratno optično povečavo, druga pa je periskop in ima 10-kratno optično povečavo. Obe imata senzor ločljivosti 8 MP.

Nekaj izboljšav je opaznih še pri umetni inteligenci, ki skrbi, da so barve in ostrina, kot se šika. Nov AI naj bi s fotografij odstranjeval tudi nekatere zoprne elemente na fotografijah, kot so nezaželeni odsevi, in celo ljudi, ki bi se pred naš objektiv prikradli ob neželenem času. Telefon bo tudi predlagal najboljšo fotografijo pri rafalnem fotografiranju.

Zgradba kamere pametnega telefona Huawei P40 Pro+ po stilu periskopa
Zgradba kamere pametnega telefona Huawei P40 Pro+ v slogu periskopa

Ne smemo pozabiti niti na precej opazne selfi kamere. Iz zaslona ne kuka samo selfi kamera ločljivosti 32 MP, temveč tudi senzor ToF in infrardeči čitalec obraza za odklepanje telefona. Ta se bo še posebno dobro odrezal v temi. Če vam odklepanje z obrazom ne ustreza, pa se pod zaslonom še vedno skriva optični čitalec prstnih odtisov, ki je tokrat za 30 odstotkov večji.

Pri izbiri notranjih specifikacij se Huawei ni zadrževal. Procesor Kirin 990 obljublja sporazumevanje z omrežji 5G (različice 4G niti ne bo mogoče kupiti), za hranjenje aplikacij bo zadoščalo 8 GB delovnega pomnilnika in 128 GB, 256 GB oziroma 512 GB sistemske shrambe. Tako P40 Pro kot P40+ bosta imela baterijo zmogljivosti 4.200 mAh, ki bo omogočala hitro polnjenje do 40 W, manjši P40 pa 3.800 mAh in hitro polnjenje do 22,5 W. P40 Pro in P40 Pro+ se bosta ponašala tudi z vodoodpornostjo standarda IP68, medtem ko bo P40 dosegal le standard IP53 (rahel dež).

Kamere na pametnem telefonu Huawei P40 Pro+
Kamere na pametnem telefonu Huawei P40 Pro+

Huawei si neutrudno prizadeva poskrbeti, da bo prehod z androida na novi sistem čim bolj gladek. Njegova trgovina aplikacij AppGallery se nenehno polni, Huawei pa že sklepa posle z nekaterimi ponudniki, s katerimi bi izdelali samosvoje rešitve za sicer priljubljene Googlove aplikacije (recimo Google Zemljevidi). Preden bo vse tako, kot mora biti, bo zagotovo minilo še kar nekaj časa, a k sreči se Huawei ni dal in je spet pokazal, da z njegovimi telefoni ni šale.

Za konec pa še cene. Osnovni P40 bo stal 799 evrov in bo na voljo od 7. aprila. Istega dne bo na voljo tudi P40 Pro, cena pa bo 999 evrov. P40 Pro+ bo trgovske police ugledal šele junija, začetna cena pa bo 1.399 evrov.

Galerija: družina pametnih telefonov Huawei P40

Dodatne Informacije

Več informacij:
huawei.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!