fbpx

IKEA in Little Sun sta ustvarila osupljive svetilke na sončno energijo

Foto: IKEA

V svetu, kjer postajajo podnebne spremembe vse bolj zaskrbljujoče, je iskanje načinov za izrabo obnovljivih virov energije pomembnejše kot kdaj koli prej. Švedski pohištveni velikan IKEA in družbeno odgovorno podjetje Little Sun sta združila moči, da bi raziskala uporabo sončne energije v vsakodnevnih predmetih. Rezultat je SAMMANLÄNKAD, zbirka dveh čudovitih in funkcionalnih LED solarnih svetilk, ki izkoriščajo moč sonca za ustvarjanje svetlobe.

Z namenom ozaveščanja o potrebi po alternativnih energetskih rešitvah svetilke SAMMANLÄNKAD združujejo dizajn, lepoto in funkcionalnost s solarno tehnologijo. Te svetilke niso samo videti čudovite, ampak so zasnovane tudi tako, da vzbudijo zanimanje za sončno energijo in zagotavljajo vir svetlobe, ki je tako okoljsko kot družbeno odgovoren.

Foto: IKEA

Little Sun organizacija

Little Sun je organizacija, ki sta jo ustanovila svetovno znani umetnik Olafur Eliasson in inženir Frederik Ottesen. Njihov glavni cilj je omogočiti dostop do sončne energije ljudem, ki živijo v skupnostih brez rednega dostopa do elektrike, zlasti v podsaharski Afriki. Sodelovanje z IKEA jim je omogočilo, da so moč sonca naredili bolj vidno in dostopno ljudem.

Svetilke SAMMANLÄNKAD

Večja od dveh svetilk SAMMANLÄNKAD je LED solarna namizna svetilka, zasnovana tako, da izgleda kot sonce. Vir svetlobe ima obliko poloble, odsev od ogledala pa ustvarja sijoče sonce. Kovinski okvir je nastavljiv, kar omogoča uporabo kot namizno ali visečo svetilko. Vsestranskost svetilke je povečana z možnostjo, da jo odstranite iz okvirja in uporabite kot svetilko.

Foto: IKEA
Manjša prenosna svetilka je popolna za zunanjo uporabo in je opremljena z rumenim trakom, ki ga lahko obesite na okno ali nahrbtnik za polnjenje čez dan. Obe svetilki sta opremljeni s sončnimi kolektorji in polnilnimi baterijami. Namizno svetilko lahko polnite tudi preko USB-A in USB-C priključkov. Funkcijo svetilke lahko uporabite celo za napajanje mobilnega telefona.
Foto: IKEA
Olafur Eliasson je o sodelovanju dejal: “Partnerstvo z IKEA podpira našo misijo ozaveščanja o dostopu do energije. Hkrati nas opominja, da imamo potencial sooblikovati naš svet.” Podobno je James Futcher, kreativni direktor pri IKEA Švedska, dejal: “S tem sodelovanjem smo želeli spodbuditi razpravo o sončni energiji in predati moč sonca v roke mnogim ljudem. Naše skupno prepričanje je, da potencial premišljena zasnova je v njeni zmožnosti ustvarjanja zavesti in ustvarjanja sprememb.”

Svetilke SAMMANLÄNKAD niso samo vizualno osupljive, ampak služijo tudi kot močan opomnik o pomembnosti obnovljivih virov energije. Little Sun je že pomagal zagotoviti čisto energijo 4,6 milijonom ljudi v podsaharski Afriki in upajo, da bodo še naprej širili sončno energijo po svetu. Te svetilke so morda le majhen korak pri doseganju tega cilja, vendar so korak v pravo smer.

Foto: IKEA
V svetu, kjer okoljska trajnost postaja vse bolj kritična, je bistveno najti inovativne načine za uporabo obnovljivih virov energije. Sodelovanje IKEA in Little Sun kaže, da je z oblikovanjem mogoče sprožiti razpravo in ozaveščati o potrebi po alternativnih energetskih rešitvah. S svetilkami SAMMANLÄNKAD sončna energija ni samo praktična, ampak tudi lepa. Te svetilke nas opominjajo, da lahko majhni koraki naredijo veliko razliko pri ustvarjanju bolj trajnostne prihodnosti.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.