fbpx

IKEA ROGNAN: ultrašik robotsko zložljivo pohištvo za majhne prostore

IKEA ROGNAN: ultrašik robotsko zložljivo pohištvo za majhne prostore

Ameriški startup Ori in IKEA sta združila moči in razvili robotsko pohištvo, ki ni zgolj ultrašik, temveč je tudi zložljivo, za majhne prostore, ki jih je v mestih na pretek – tako je nastal IKEA ROGNAN, ki bo nekoč krasil moderne domove.

IKEA ROGNON je ‘shranjevalna enota’, ki razdeli prostor v dva ločena dela in vsebuje posteljo, mizo in kavč. Z enoto upravljamo preko komandne plošče in jo lahko premikamo levo ali desno, posteljo in mizo pa ‘pospravimo’, ko ju ne potrebujemo. Sistem ROGNON v sebi združuje linijo pohištva IKEA PLATSA in robotsko platformo – enota je tako v obliki črke L in ima kopico shranjevalnih možnosti.

Platformo je mogoče kombinirati tudi z linijo pohištva IKEA TRADFRI in pametno razsvetljavo – v mestih se pričakuje vedno večje število prebivalcev, saj se jih po nekaterih svetovnih podatkih vsak teden kar 1,5 milijona preseli v urbana središča. Zaradi tega bo vsak kvadratni meter zemlje še kako pomemben, še bolj kot to pa bo pomemben vsak kvadratni centimeter v majhnem stanovanju.

Rešitev, ki se jo je spomnila IKEA, bo tako pripomogla k boljši izrabi prostora, manj težav pa bo s shranjevanjem stvari, kar je običajno največji problem v majhnih bivalnih enotah. Prvi bodo robotsko pohištvo dobili na trg v Hong Kongu leta 2020.

IKEA ROGNON
IKEA ROGNON

Startup podjetje ORI sicer prihaja iz Bostona in predstavlja sodelovanje med študenti z MIT-a in oblikovalcem Yvesom Beharjem – že njihovo ime, ki izhaja iz besede origami, da vedeti, da so mojstri sestavljanja in prepogibanja.

IKEA ROGNON
IKEA ROGNON

Dodatne Informacije

Več informacij:
ikea.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!