fbpx

Istanbul – ko se Evropa spogleduje z Azijo

Istanbul leži na severozahodu Turčije ob Bosporski ožini, ki ločuje Evropo od Azije in je edino mesto na svetu, ki leži na dveh kontinentih, vendar kljub temu ostaja predvsem evropsko.

Sprehod skozi mesto je veliko več kot le ogled modre mošeje sultana Ahmeda, dvorca otomanskih sultanov Topkapi, bazilike svete Sofije, bazarja Kapali čaršiji, …, kajti še prej, kot se zavemo, se sprehod spremeni v nepredvidljiva tavanja po stranskih uličicah, ki odkrivajo pristno podobo Istanbula. Skrivnostni atriji, intimne kavarne, lokalne tržnice, male galerije, saloni, ulice močnih vonjav začimb in čaja, lesk minaretov, mošej, kamnitih in lesenih hiš. Istanbul je skrivnostni zaklad “starega” sveta , ki se elegantno prepleta s sodobnim.

OSRČJE STAREGA PREDELA
Hostli predvsem v okolju Sultanahmeta, kjer se srečujejo popotniki vsega sveta, so primerni tudi za tiste z bolj plitvo denarnico. Ko se boste sprehajali po Sultanahmetu, osrčju starega predela Istanbula, kjer nas ulice popeljejo v svet turških preprog, barvitih začimb, vse do velikega bazarja, očarani in že utrujeni od vseh lepot mesta nujno zavijte v restavracijo in kavarno Antique Gallery. Kot že samo ime pove, restavracija ne ponuja le dobre hrane, ampak tudi romantično vzdušje, udoben ambient pa deluje na popotnika zelo sproščujoče. Na jedilniku prevladujejo okusne morske jedi, curry in turški kebab. Ob večernih urah pa se prepustite tradicionalni turški glasbi in uživajte v plesu trebušnih plesalk.

KO GOVORIMO O MESTU
Istanbul je glavno mesto treh največjih cesarstev z bogato kulturno in zgodovinsko dediščino. Je stičišče Evrope in Azije, dveh kontinentov, preko katerega se je pretakalo znanje in ideje, izumi in trgovina. Ko spoznavamo Istanbul, na vsakem koraku zaslišimo ime, če že ne kar cel življenjepis očeta sodobne Turčije, Atatürka. Bil je njen prvi predsednik, ki je z vrsto reform Turčijo preoblikoval v sodobno in proevropsko republiko. Turkom še danes predstavlja steber Turčije 20. stoletja in le malo voditeljev je doseglo toliko v tako kratkem času. Bil pa je tudi ljubitelj umetnosti in kulture, predvsem gledališča. Edini način, da pokukate tudi v ta del njegove osebnosti je, da stopite do Pera Palas Oteli in si ogledate sobo 101 v drugem nadstropju. Danes je njegova soba muzej. Njegove slike morajo vsekakor biti del vašega popotovanja.

ISTANBUL MLADIH
Istiklal Caddesi je glavna ulica v predelu Beyoglu, ki se začne pri trgu Taksim in se konča pri Tunelu, na poti proti vsem glavnim turističnim atrakcijam. Ulica, zaprta za promet, je polna mestnih čarov – posebna atrakcija je rdeči tramvaj, tu so najrazličnejše trgovine z modnimi dodatki, oblačili in glasbo, knjigarne, restavracije, kavarnice. Za nočno življenje je več kot poskrbljeno, a morda ne bo odveč namig, da je posebna paša za oči in ušesa ples trebušnih plesalcev, ne plesalk. In ne pozabite se odpraviti na potep po prenovljeni francoski ulici Cezayir Sokak. Znana je po eleganci – pariškem stilu kavarnic in restavracij.

LET NAD MESTOM
Istanbul s ptičje perspektive. Če iščete prostor s panoramskim pogledom na mesto, je najboljša izbira Besinci Kat v modernem delu Istanbula, v predelu Taksima. Medtem ko še posedate v Evropi, vam pogled s terase že uhaja na ulice turške Azije. Odprta terasa in let nad mestom – silhueta Istanbula v magičnih barvah. Barvit ambient, ki ste ga iskali nevedoč. Avtentično. Odpravite se na zajtrk ali se ob večernih urah prepustite čarobnosti pogleda s petega nadstropja. Uživajte v zdravi hrani turške kuhinje, ki vam jo zlekljenim v udoben naslonjač ponuja restavracija, kjer že prijazen nasmeh natakarja pričara lep dan.

VRTOVI ČAJA
Cay Bahcesi ali čajni vrt je prostor druženja in prijetnega kramljanja ob čaju z jabolkom, črnem turškem čaju ali morda le ob turški kavi. In če boste imeli srečo, vam bo vaša kava odprla svet v prihodnost. Ortokay, nekoč ribiška vas, je danes središče mladih, zato ga nujno obiščite v soboto in nedeljo. Ponaša se z obalo, posejano s tradicionalnimi vrtovi, kjer vam bodo postregli s čajem in drugimi tradicionalnimi pijačami. Če si želite malo drugačnega pogleda na mesto, potem je za vas Ali Camlica na azijski strani, kjer se zbirajo predvsem verniki. Tu boste upočasnili tek življenja in našli notranji mir, ki ga prinaša spokojnost žensk s pokrivali ob pitju čaja in spontana igra otrok. Od tu se vam pogled odpira na Bosfor, Marmarsko morje in na naravno pristanišče Zlati rog. Več kot čudovito.

DRUGAČEN SVET
Turška kopel ali hamam. To je prostor, ki je namenjen izključno sproščanju, čiščenju in druženju. V poplavi turističnih kopeli si raje poiščite kakšnega od lokalnih hamamov v kateri od četrti, saj so ti pristnejši in veliko ceneješi.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!