Cucinare per gli ospiti a volte è un lavoro ingrato, poiché le abitudini alimentari differiscono da persona a persona. È ancora più difficile se sai che c'è qualcuno tra loro che ha un'allergia. Ma c'è una soluzione anche per questo. Potresti pensare a prima vista che sia difficile preparare il cibo per chi soffre di allergie, ma vedrai che le cose sono più semplici di quanto sembri a prima vista.
4 ricette per le vacanze che sono allergiche.
Agrodolce z bučo
INGREDIENTI:
- 2 kg (manjša) buče, semena odstranite in razrežite v kroge
- 3 cucchiai di olio d'oliva
- 4 cucchiai di miele
- sale e pepe
- ½ čajne žličke čilija
- ⅓ skodelice belega vinskega kisa
- velika limeta
- 5 svežih listov žajblja
- 2 žlici bučnih semen
PREPARAZIONE:
Pečico segrejte na 190 stopinj Celzija. Bučo razrežite na cerchi, odstranite semena in jo postavite v teglia. Enakomerno jo premažite z oljem, dvema žlicam medu, začinite jo tudi s soljo in poprom. Ko bodo bučni krogi rjavkaste barve, postavite pekač za 15 minut na stran.
Medtem v majhni posodi zmešajte čili, kis, limetin sok in dve žlici medu, vse začnite s ščepcem soli. Na nizki temperaturi kuhalne plošče mešajte sestavine 10 minut, dokler ne nastane sirup. Tik pred postrežbo buče jo prelijte s sirupom in okrasite z žajbljem.
Dvakrat pečen sladki krompir s hariso
INGREDIENTI:
- 3 veliki sladki krompirji
- žlica in pol rjavega sladkorja
- 2 žlici začimbe harisa
- sale e pepe
- 2 cucchiai di olio d'oliva
PREPARAZIONE:
Patate dobro operite in ga nekajkrat prebodite z vilicami. Per 45 minut na 200 stopinj Celzija ga postavite v pečico, ko ga lahko prebodete z vilicami, je čas peke zaključen. Po peki naj se krompir rahlo ohladi, preden ga razrežete. Po dolžini odstranite eno tretjino krompirja (kot da mu odstranite ‘pokrov’).
Maso, ki se nahaja v krompirju, z žlico izluščite (pustite dovolj mase na dnu, da krompir ohrani svojo obliko) in jo postavite v mešalnik. Krompirju dodajte rjavi sladkor, hariso, sol in poper. Ko nastane kašasta masa, jo vlijte v ‘krompirjeve kalupe’, prelijte jih z oljem in postavite v pečico za 25 minut na 150 stopinj Celzija. Ko je krompir pripravljen za postrežbo, po njem posujete hariso.
Brezglutenski sir s palčkami iz cvetače
INGREDIENTI:
- 1 glava cvetače
- 2 spicchi d'aglio
- ⅓ skodelice mocarele
- ⅓ skodelice parmezana
- 2 uova
- jajčni beljak
- žlica mletega timijana
- žlica mletega rožmarina
- sale e pepe nero
- 2 cucchiai di olio d'oliva
PREPARAZIONE:
Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija. Z mešalnikom zmešajte cvetačo in česen, dokler ne nastane fina masa. Mocarelo, parmezan, jajca, timijan, rožmarin, sol in poper združite z nastalo maso. Vse skupaj dobro premešajte.
Ko nastane ‘trda’ masa, jo vlijte v pekač, ki je pokrit s papirjem za peko. Po ‘pecivu iz cvetače’ polijte olje in ga pecite 30 minut. Ko je pecivo iz cvetače pripravljeno, ga pustite stati pet minut, nato pa ga narežite na podolgovate bacchette.
VEGANSKI PIRE KROMPIR
INGREDIENTI:
- 2,3 kg krompirja
- 455 ml vode
- 355 ml mandljevega mleka
- 4 cucchiai di olio d'oliva
- sale e pepe
PREPARAZIONE:
Pire krompir je verjetno najbolj preprosta jed, ki jo lahko pripravite, a mnogi kolebajo, kako ga okusno pripraviti za nekoga, ki ne sme jesti mlečnih izdelkov. Rešitev je v napitkih, ki nadomeščajo latte.
Krompir skuhajte v vodi, ko je mehek, ga precedite in zmečkajte v pire. Dodajte mu olje, sol, poper in mleko. Voilà, pire krompir, ki ga vsi lahko jedo, je pripravljen!