Non puoi rinunciare ai dolci, ma ogni volta che mangi un pezzo di cioccolato o mangi un pezzo di strudel di mele, la tua coscienza ti brucia? Allora i dessert esatti sono perfetti per te, un'alternativa sana ed estremamente gustosa ai dolci classici, con cui puoi sbizzarrirti senza sensi di colpa.
Ste ljubitelj sladkega, a pazite na linijo? Ne odrekajte se sladicam zaradi tega, zgolj preklopite na dolci veri. Te so precej bolj zdrave kot klasične, ravno tako slastne, a precej hitreje pripravljene in mnogo lažje prebavljive. Pa še to. Za presne sladice potrebujemo zgolj mešalnik! Akcija!
PER SAPERNE DI PIÙ: Le migliori ricette con l'uva
Ricetta: strudel di mele fresco
Sestavine – presni jabolčni štrudelj:
Per l'impasto:
- 1 tazza di mandorle (potete usare anche le nocciole)
- 1 tazza di datteri
Per il ripieno:
- 1 mela
- 1 limone
- 1/2 tazza di uvetta
- 1 cucchiaino di cannella
Il procedimento per preparare uno strudel di mele croccante:
Mandlje in dateljne (predhodno jih lahko po želji za nekaj ur namočimo) v mešalniku dobro zmešamo, da nastane lepljiva masa. Testo položimo na peki papir in ga razvaljamo toliko, da je njegova debelina nekaj milimetrov. Nadevamo naribano jabolko, v katerega smo predhodno umešali rozine (te prej za eno uro namočimo), in sok limone. Nadev enakomerno razporedimo po celotnem testu, pustimo le petcentimetrski rob, da lahko s pomočjo peki papirja štrudelj zavijemo. Pa dober tek!
Recept – domača presna čokolada brez maščobe
Ingredienti - cioccolato fatto in casa senza grassi:
- 145 g di cacao crudo in polvere
- 100 g di burro di cacao
- 80 g di sciroppo d'agave
- 1 cucchiaino di vaniglia
- kakavova jedrca/pistacija (za dekoracijo)
Il processo di preparazione del cioccolato finissimo fatto in casa senza grassi:
Najprej kakavovo maslo stopimo nad vodno paro. Nato ga prelijmo v posodo in mu dodamo kakav, vaniljo in agavin sirup. Premešamo, da dobimo gladko in homogeno zmes. Vlijemo v modelčke za čokolado (lahko tudi improviziramo) in po želji okrasimo s sesekljano pistacijo, jedrci ipd. Za eno uro postavimo v hladilnik oz. zamrzovalnik, da se čokolada strdi. Pa veselo sladkanje!
Recept: nizkokalorični presni sladoled
Sestavine – nizkokalorični presni bananin sladoled z okusom čokolade:
- 3 banane
- 1 cucchiaino di cacao in polvere
- mezzo cucchiaino di vaniglia in polvere
Sestavine – nizkokalorični presni bananin sladoled z okusom jagode:
- 3 banane
- 170 grammi di fragole fresche
- 1 cucchiaino di vaniglia in polvere
Sestavine – nizkokalorični presni bananin sladoled z okusom vanilje:
- 3 banane
- 1 cucchiaino di vaniglia in polvere
Il processo di preparazione del gelato alla banana cruda a basso contenuto calorico:
Predhodno zamrznemo banane, ki jih pred pripravo sladoleda pustimo 5 minut stati na sobni temperaturi, da se nekoliko odtajajo. Nato jih v multipraktiku mešamo toliko časa, da masa postane kremasta (vmes očistimo stene, da postopek pospešimo). Če želimo, lahko tu z izdelavo zaključimo, če želimo sladoled z okusom čokolade, jagode ali vanilje, pa dodamo naštete sestavine in še enkrat dobro premešamo, da se prah prerazporedi. V primeru jagod te zmešamo skupaj z bananami in jim nato dodamo vaniljo.
Recept: sadno-žitne presne ploščice
Sestavine – sadno-žitne presne ploščice (pribl. 10 ploščic):
- 200 g di farina d'avena
- 100 g di farina di cocco
- 150 g mandljevih lističev
- 50 g di cioccolato fondente
- 30 g posušenih marelic
- 30 g posušenih brusnic
- 200 g izkoščičenih in nasekljanih dateljnov
- 50 g goji jagod
- 40 g lanenih semen
- 40 g bučnih semen
- 10 g kokosovega masla
- 1 žlica agavinega sirupa
- 1 žlička vaniljevega ekstrakta
- 3 žlice pomarančnega soka
Postopek priprave sadno-žitnih presnih ploščic:
Semena prelijemo s pomarančnim sokom in pustimo stati 20 minut. Vse sestavine – razen goji jagod in brusnic – stresemo v električni mešalnik in mešamo, dokler ne dobimo enakomerno goste mase z rahlo hrustljavo teksturo. Masi dodamo goji jagode in brusnice ter rahlo premešamo. Zmes stresemo na podlago za valjanje in po potrebi dodamo še malo kokosove moke. Testo pregnetemo in razvaljamo na debelino približno 1 cm. Testo čez noč postavimo v hladilnik in naslednji dan razrežemo na po želji velike ploščice, ki jih položimo v s peki papirjem obloženo posodo oziroma pladenj. Odlične ploščice lahko hranimo v hladilniku kar 1 teden, po želji pa jih lahko tudi zamrznemo. Tako bomo imeli vedno pri roki izredno okusen in zdrav obrok.
Recept: veganski čokoladni puding
Sestavine – veganski čokoladni puding:
- 1 banana
- 1 avocado
- 2 cucchiai di cacao
- kokosova moka (po želji)
Postopek priprave veganskega čokoladnega pudinga:
Olupimo zrelo banano, avokadu odstranimo koščico in oboje stresemo v mešalnik. Vanj dodamo še kakav in mešamo, dokler ne dobimo gladke homogene mase. Prestavimo v kozarec ali skodelico in po želji za posip uporabimo kokosovo moko. In to je vsa umetnost! Po dober tek!