Vse leto
Utrip mesta · kulinarika

Avtorica kulinaričnega bloga Uglašena kuhinja, Zulejka Javeršek, je v navdihujoči kuharski knjigi Vse leto zbrala pretežno veganske recepte, ki so nastajali v idiličnem okolju kmetije na Koroškem. Kuharska knjiga Vse leto je popolno darilo, veseli pa je bodo predvsem vsi tisti, ki pri svojem kulinaričnem udejstvovanju radi ostajajo zvesti lokalnemu in sezonskemu, hkrati pa se trudijo v svojo prehrano uvrstiti čim več hrane rastlinskega izvora.

Uglašena kuhinja
24,95 €
Uglašena kuhinja

Zulejka Javeršek, avtorica bloga Uglašena kuhinja, je v pretežno veganski kuharski knjigi Vse leto zbrala svoje recepte, ki so nastajali v idiličnem okolju kmetije na Koroškem. Vsi recepti temeljijo na samooskrbi domačega vrta in na živilih rastlinskega izvora, navdihuje pa jih slovenska kulinarična tradicija.

Za vse, ki bi radi ostali zvesti lokalnemu, hkrati pa bi v svojo prehrano želeli uvrstiti več hrane rastlinskega izvora, bo knjiga Vse leto nepogrešljiva opora pri snovanju jedilnikov. Recepti so sezonski, razvrščeni po letnih časih – od pomladne koprivne pite od poletnih bučk, jesenskega makovega jabolčnega kolača ali zimskega pirinega narastka; po Zulejkini knjigi bomo kuhali, ob veznih besedilih pa uživali.

PREBERITE ŠE: Toplo priporočam: najboljša slovenska kuharska knjiga?

O avtorici

Zulejka se je rodila v Kopru, potem pa so jo odpeljali na hribček blizu Umaga, kjer se je najraje igrala s punčkami, pomagala mami pri mešenju kruha in hotela, da ji še enkrat preberejo Povodnega moža. Malo jo hodila v hrvaško šolo, kjer se je naučila brati in pisati, potem pa v slovensko, kjer je namesto križank reševala delovni zvezek za slovenščino. Po meglenem adolescentnem obdobju, preživetem na piranski gimnaziji, se je vpisala na sanjski študij primerjalne književnosti in sociologije kulture v Ljubljani, kjer je srečala veliko sorodnih duš, na treningu aikida pa še več, med njimi tisto odločilno, ki je zdaj njen zaročenec Tadej. Ko sta pretehtala pluse in minuse življenja v Ljubljani ali na Koroškem, sta se odločila za slednjo, kjer živita zdaj, da lahko svoji hčerki postavita na travo in sneg, s pomočjo razširjene družine na kmetiji Zvonik pa pridelujeta hrano za ljudi. Kadar ne brklja po kuhinji, trenira aikido, gleda risanke, bere slikanice in včasih celo knjige.

Penina Wine of Fire Najboljše penine za silvestrovo Utrinki z lanske Dobropeke Dobropeka 2015 v Centralni postaji – za sladke nasmehe med nami Zlati Grič Zlati grič: po penine na splet kolaž kulinarika Ideje za kulinarična darila – darila za kulinarične guruje ·