Jabolko na dan odžene zdravnika stran - ampak le, če pojemo celo, vključno s semeni.
No, vsaj glede na študijo, ki si jo izvedli na Tehniški univerzi v Gradcu v Avstriji, kjer so v semenih in sredici jabolka odkrili dobre bakterije Lactobacillus. Te ponavadi najdemo tudi v probiotikih.
V raziskavi so zabeležili dobre bakterije v peclju, lupini, mesu in semenih in večina prijaznih bakterij je bila najdena prav v slednjih. Ljudje, ki tako mečejo stran sredico jabolka, da ne bi slučajno zaužili semena, naj bi število zaužitih mikrobov zmanjšali s 100 milijonov na 10 milijonov. Raziskovalci so prav tako ugotovili, da imajo organska jabolka več bakterij na splošno in imajo zato tudi več dobrih bakterij v primerjavi z neorganskimi jabolki.
Semena jabolk vsebujejo kemijsko spojino amigdalin, ki ustvari strup cianid, ko se semena jabolk zdrobijo in pojejo. Glede na ekipo strokovnjakov, ki stojijo za to raziskavo, bi morali zdrobiti in zaužiti na stotine semen, precej več, kot pa jih najdemo v enem jabolku, da bi cianid postal za nas nevaren.
Kako najbolje izkoristiti jesensko jabolčno sezono?
Da ne boste vedno “žulili” le surovih jabolk, vam predstavljamo nekaj načinov, kako najbolje izkoristiti jabolčno bogato jesen.
1. Začinimo jih.
Jabolka lahko poživimo tudi tako, da jih posujemo s cimetom ali pa premažemo z mandljevim oziroma kikirikijevim maslom.
2. Dodajmo jih ovseni kaši.
Naš zajtrk bo še bolj zdrav, v kolikor bomo v običajno skodelico ovsenih kosmičev dodali koščke svežih jabolk.
3. Specimo jabolčni zvitek.
Štrudel je beseda, ki nas popelje v otroštvo. Letošnja jesen je kot nalašč za učenje babičinih receptov!
4. Naredimo jabolčno marmelado.
Zajtrki bodo še bolj okusni, če bomo na mizo postavili lonček domače jabolčne marmelade.
5. Naredimo čežano.
Le kaj je boljšega od šmorna in čežane?
6. Dodajmo jih palačinkam.
V ponev vlijmo malce več mase za palačinke kot ponavadi in vanjo položimo nekaj tankih jabolčnih rezin. Zapecimo z obeh strani in jabolčna palačinka bo nared za izjemno razvajanje brbončic.
7. Naredimo marinado.
Jabolčna marinada iz jabolk, česna in dišečih zelišč je izjemna polivka za mesne dobrote.
8. Specimo jabolčni čips.
Jabolčni čips je izreden prigrizek. Tanke jabolčne rezine položimo na papir za peko in jih v pečici pecimo na nizki temperaturi dokler ne postanejo hrustljave.
9. Pripravimo karamelizirana jabolka.
Maslo, sladkor in kokosova moka. To je vse kar potrebujemo za najslajšo jabolčno sladico.
10. Privoščimo si zdravo sladico.
Jabolka prepolovimo in izdolbemo. Napolnimo jih z zmesjo nasekljanih jabolk, suhega sadja, medu in kokosove moke. Popecimo v pečici in pečene okrasimo s kepico jogurtovega sladoleda. Prvovrstno!
Naši recepti z jabolki
Domača jabolčna pita po receptu babic
Zdrava jabolčna tortica brez pečenja
Puhaste jabolčne palačinke
Jabolčni hren
Presni jabolčni štrudelj
Jabolčni rjavčki (browniji)
Domač jabolčni kompot
Preprosta jabolčna pita
Krostata z jabolki in pekanovimi orehi
Študijo raziskovalcev iz Gradca lahko najdete na tej povezavi:
frontiersin.org