fbpx

Jahorina 2022: sodobno smučišče na Balkanu, ki omogoča ugodne in nepozabne zimske počitnice

Foto: Olimpijski center Jahorina

Na največjem bosansko-hercegovskem smučišču Jahorina, so smučarji tekmovali na zimskih olimpijskih igrah leta 1984. Že vrsto let to smučišče privablja turiste iz drugih držav. Največje smučišče v Bosni in Hercegovini to zimo sprejema goste s še več progami in novimi gondolami.

Jahorina se nahaja v kantonu Republika Srpska, 15 kilometrov od upravnega središča Pale, 30 kilometrov od Sarajeva in 480 kilometrov od Ljubljane. Kot smučišče je postala najbolj znana za časa zimskih olimpijskih iger v Sarajevu 1984. Ugodna klima in veliko snega je vzrok za dolgo smučarsko sezono, saj je kar 175 dni v letu, od oktobra do maja, Jahorina prekrita s snegom, desetletno povprečje snega v februarju znaša 106 cm. Jahorina je v zadnjih letih posodobila dvigala, gondole, razsvetljavo, zasneževanje in tako postala eno najsodobnejših smučišč na Balkanu.

Smučišče

Jahorina, katere vrh Ogorjelica je visok 1916 metrov, ima 11 smučarskih prog, z različnimi težavnostnimi stopnjami in dolžinami, v skupni dolžini 47 kilometrov in kapaciteto 28.800 smučarjev na uro. Vse več prog je opremljenih z napravami za umetno zasneževanje. Možna pa je tudi nočna smuka. Na smučišču se nahajajo tudi trije smučarski vrtci. Višinska razlika smučišč je 5840 metrov, steze pa so med seboj povezane z žičnicami in navadnimi vlečnicami. Jahorina ima tudi posebno progo za motorne sani.

Cene smučarskih vozovnic so v primerjavi z nam bližnjimi smučišči v Italiji in Avstriji skoraj polovico cenejše. Tako lahko v času zimskih šolskih počitnic zmučate za 31 eur na dan (odrasla oseba). Podroben cenik smučarskih vozovnic za sezono 2021/2022 najdete TUKAJ.

Odlična ponudba hrane

Dobra domača piva in hercegovska vina ter odlično žganje najdete v vsaki gostilni, jedi v restavracijah na smučišču pa ponujajo kebab in burgerjeter ter različne bosanske specialitete. Jahorina ponuja veliko za relativno majhen denar. Smučarske proge so dobro urejene, ambient odličen, žičnice so vse boljše in le redkokdo se bo pritoževal nad hrano in zabavo.

Nastanitve

Nastanite se lahko na smučišču ali v okolici. Jahorina ponuja različne apartmaje, luksuzne vile, prenočite pa lahko tudi v različnih hoteli, ki se nahajo streljaj od smučišča.

Termag Hotel Jahorina

Termag Hotel Jahorina se nahaja ob smučiščih na Jahorini na 1.550 m nadmorske višine, ponuja pa 2 restavraciji in wellness center z notranjim bazenom, savno ter turško kopeljo.

Groodvy house

Nastanitev Groodvy house se nahaja na Jahorini, 28 km od mesta Sarajevo, in nudi neposreden dostop do smučišča. Vsaka enota vključuje popolnoma opremljeno kuhinjo s hladilnikom, predel za sedenje s kavčem, TV in zasebno kopalnico s prho. V bližnji okolici lahko uživate v smučanju.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!