fbpx

Japonska do leta 2035 brez vozil na fosilni pogon

Japonske oblasti so sporočile, da bodo prodajo novih bencinskih vozil prepovedale že čez slabih 15 let. Trenutno pa nameravajo močno povečati delež vozil z nizkimi emisijami.

Japonska želi prodajo novih bencinskih vozil prepovedati čez 15 let. Ta vladna pobuda je eden od korakov k doseganju ogljične nevtralnosti do leta 2050. Japonska bi lahko ta cilj uradno napovedala že prihodnji teden, v vmesnem obdobju pa bo močno spodbujala električna in hibridna vozila z veliki davčnimi olajšavami.


Premier Suga Yoshihide je oktobra napovedal, da bo Japonska do leta 2050 ogljično nevtralna, zaradi česar bodo velika podjetja morala omejiti emisije ogljika. Aktivisti in OZN so to potezo pozdravili, vendar je Japonska še vedno močno odvisna od fosilnih goriv, ​​vlada pa še ni zagotovila točnega razvojnega načrta, kako to tudi doseči.

Japonska bo v prvi fazi do leta 2030 povečala delež prodanih vozil z nizkimi emisijami na 50 do 70 odstotkov. Zdaj je ta delež že približno na 40 odstotkih.

A Japonska ni edina. Nedavno se je Velika Britanija zastavila še ambicioznejši cilj: prepovedati prodajo bencinskih in dizelskih vozil že do leta 2030.

Kakšne trajnostne ambicije pa imamo Slovenci?

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!