fbpx

Joga za otroke: 5 razlogov, zakaj bi morali že najmlajšim predstaviti jogo

Foto: envato

Joga še zdaleč ni rezervirana le za odrasle, preverite, zakaj bi jo morali predstaviti tudi najmlajšim.

Epidemija novega koronavirusa je močno zarezala tudi v življenja otrok, povečani stopnji depresije in tesnobe ter naraščanje števila prekomerno težkih otrok pa so le nekatere izmed posledic. Prav joga pa je eden izmed načinov, s pomočjo katerega lahko otroci gradijo svojo ustvarjalnost, posledično pa tudi samopodobo in zdrav odnos do samega sebe.

Pred letom dni je luč sveta ugledala prva otroška jogijska pravljica z imenom Kačalinka Čalapinka, ki jo je napisala Anja Kralj Okorn. Zgodba spremlja sladkosnedo kačo, ki išče prijatelja, njena osrednja sporočilnost pa se dotika pomena sprejemanja sebe oziroma drugačnosti v družbi. Pravljica pa od vseh ostalih izstopa predvsem po tem, da otroke na inovativen način spodbuja h gibanju preko otroških jogijskih položajev.

Foto: Katja Jemec

»Nekateri jogo prakticirajo že pri dojenčkih, sama pa sem pri starejši hčerki začela med 2. in 3. letom starosti. Takrat se je že precej bolj zavedala svojega telesa, a sem vse skupaj prilagodila njeni zbranosti in zanimanju. Njen odziv je bil navdušujoč. To me je spodbudilo k oblikovanju pravljice Kačalinka Čapalinka,« o začetkih pojasnjuje Anja, sicer certificirana vaditeljica joge, ki s pravljico na inovativen način otroke spodbuja h gibanju in umiritvi.

Obstaja mnogo blagodejnih vplivov, ki jih izvajanje joge doprinaša počutju otrok. Če jih naštejemo le nekaj:

Samopodoba

Ob izvajanju jogijskih položajev je veliko priložnosti za ustvarjanje vse globlje vezi z otrokom. Pri starejših otrocih lahko vpletete pogovor na temo sprejemanja samega sebe, prav tako lahko k temu spodbudite svoje najstnike. V puberteti namreč vsi iščemo svoj prostor pod soncem, ob pomoči joge pa še bolj okrepimo svojo samozavest in samopodobo.

»Sama sem hčerki omogočila, da se je posamezne jogijske položaje domislila tudi sama, kar je spodbudilo njeno samozavest in kreativnost. Pri tem seveda otroke pohvalimo, da razvijejo pozitiven odnos do ustvarjanja brez meja in se ne bojijo predstavljanja lastnih idej in zamisli,« dodaja avtorica prve jogijske pravljice.

Foto: Katja Jemec

Tehnike sproščanja

»Pred kratkim sem s Kačalinko obiskala številne knjižnice v Sloveniji in v sklopu le tega pripravila vrsto s tem povezanih aktivnosti. Pripovedovanje Kačalinkine zgodbe sem popestrila s sproščujočimi glasbenimi inštrumenti sem združevala z različnimi instrumenti ter jim preko igre in zgodbe približala čuječnost, jogo. Zanimanje je bilo veliko. Otroci so z navdušenjem sodelovali, se razgibali, nazadnje pa tudi umirili ob spremljavi sproščujočih glasbenih inštrumentov, ob tem pa opazovali tudi lastno dihanje,« pojasni Anja in dodaja, da lahko otroke na igriv način pritegnemo k sproščanju.

Gibljivost in moč

Z jogijskimi položaji krepimo mišično moč in izboljšujemo gibljivost. »Recimo položaj krokodila, ki je omenjen v Kačalinki. Omenjeni krokodil telovadi, tako da v položaju deske daje petke svojim prijateljem. Moraš kar pošteno stisniti trebušne mišice, s tem pa aktiviraš celotno telo,« pojasni sogovornica.

Foto: Katja Jemec

Prepoznavanje lastnih čustev

»Starši moramo otroke za začetek naučiti prepoznavati, nato pa sprejemati čustva. Najsi bodo jezni, osamljeni, žalostni,… V Kačalinki je predstavljena pestra paleta čustev, od prijetnih do manj prijetnih. Pomembno je, da otrokom sporočimo, da vsa čustva sprejmejo in si dovolijo čutiti tudi tista manj prijetna,« se strinja ustvarjalka in mama dveh prikupnih deklic. Joga je odlično izhodišče za pogovor o čustvih in občutenjih ter po raziskavah sodeč pripomore k boljši regulaciji čustev.

Spomin in koncentracija

Pomnjenje jogijskih položajev krepi otrokov spomin, prav tako pa tudi koncentracijo. »Ko sem s Kačalinko obiskovala slovenske knjižnice smo v branje vpletli tudi bolj aktivne elemente, kot je skakanje itd., potem pa smo se morali v naslednjem trenutku spet osredotočiti na poslušanje oz. sledenje zgodbi. To je za otroke velik izziv. Pravljična joga jim pomaga krepiti koncentracijo,« zaključuje sogovornica.

Kačalinkina pesem

Avtorica pravljice je Kačalinko obogatila s sodelovanjem z glasbenico Sašo Vipotnik iz uspešne ljubljanske glasbene zasedbe AKA Neomi. Plod je prvenec med slovensko ponudbo otroške jogijske glasbe – »Kačalinkina pesem«. Otroci skupaj s starši, sorojenci in skrbniki ob pesmi pojejo in plešejo tudi sami. Ljubka pesem otrokom, ki pravljico že poznajo, postrežejo z dodatno dimenzijo izkušnje, saj jih glasba izredno pritegne, poleg tega pa jih koreografija znova vabi, da se v izkušnjo s celim telesom spustijo tudi sami. Po drugi strani je video v pomoč staršem in skrbnikom, ki jim je joga za otroke mikavna, a z veseljem sprejmejo roko, ki jih popelje v to zabavno aktivnost s številnimi pozitivnimi učinki.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.