fbpx

Kaj je bolje: ugasniti računalnik ali ga pustiti vklopljenega?

Ali menite, da je bolje, da pustite računalnik vklopljen, medtem ko ga ne uporabljate, ali ga je bolje izklopiti? Za vsako izbiro obstajajo razlogi, pa tudi sevedas tem povezane prednosti in slabosti.

Kateri je bolje? Izklopiti računalnik ali ga pustiti vklopljenega? Obstaja nekaj res dobrih razlogov, da računalnika čez noč ne izklopimo. Ne samo zaradi hitrejšega zagona zjutraj, ampak tudi zaradi izboljšanja funkcij samega sistema, pojasnjuje pri Makeuseof.

Je bolj praktično

Prvi in najpomembnejši razlog, zakaj bi morali pustiti računalnik prižgan čez noč, je praktične narave. Namesto da čakamo, da se zažene, je vedno pripravljen za delo. Običajni sistem z SSD-diskom običajno rabi približno 30 sekund, da se zažene. Če imate veliko programov, ki se zaženejo ob zagonu, se čas zagona podaljša. Če pustite računalnik vklopljen, vam za to ni treba skrbeti.

Nekaj sekund traja, da računalnik preklopite iz stanja spanja, predvsem pa bodo vsi programi ostali aktivni.

Nenehne nadgradnje

Za vzdrževanje računalnika in podatkov je pomembnih več funkcij računalnika. Skoraj vse najbolje opravijo svoje delo čez noč. Stvari, kot so namestitev nadgradenj operacijskega sistema, varnostno kopiranje, skeniranje s protivirusnim programom ali pošiljanje večjih količin podatkov, so le nekatere od njih. Če so aktivne čez noč, vas ne bodo motile, če vam bodo na primer “preobremenile” internetno povezavo.

Vedno mogoč dostop

Če je vaš računalnik ves čas vklopljen, lahko poganja programsko opremo, ki sicer ni na voljo, vključno z Remote Desktop. Nikoli se vam ne bo treba mučiti z iskanjem pomembne datoteke, ki jo imate v računalniku. Samo povezati se morate s telefonom ali tabličnim računalnikom in že lahko poiščete to, kar potrebujete.

Če je vaš računalnik ves čas vklopljen, lahko poganja programsko opremo, ki sicer ni na voljo, vključno z Remote Desktop.

Kaj, če želite izklopiti računalnik? Kakšne so prednosti?

Vsaka komponenta ima omejen rok uporabe

Strojna oprema ne more delovati večno. Osvetlitev monitorja lahko zdrži več deset tisoč ur, baterija prenosnika deluje približno 300 ciklov polnjenja, medtem ko del SSD-ja podpira le 3.000 ciklov brisanja programov. V resnici boste v večini primerov računalnik nadgradili, preden komponente prenehajo delovati, vendar z vklopljenim računalnikom življenjsko dobo zmanjšate za majhen odstotek – večjo težavo ustvarja toplota, ki nastane pri uporabi računalnika.

Zmanjšana poraba energije

Ni treba posebej poudarjati, da je puščanje prižganih naprav zapravljanje električne energije – vprašanje pa je, koliko? 13-palčni MacBook Air 2018 porabi v povprečju 25 W med delom, 8 W ko miruje in 0,3 W med spanjem. Skratka – obstaja večja razlika med porabo računalnika, ko je vklopljen, medtem ko ne dela nič in ko je izklopljen. Če izklopite monitor, dramatično zmanjšate porabo energije, vendar s tem ustvarite eno majhno težavo – če je računalnik v načinu spanja, boste izgubili številne dobre funkcije, kot je Remote Desktop.

Če res želite znižati porabo energije računalnika na teoretično nič, ga boste morali izklopiti – čeprav tudi izklopljeni računalniki porabijo nekaj energije.

Računalnik je varnejši pred padcem napetosti

Naglo spremembo omrežne napetosti običajno povzročijo udarci strele, računalniki pa so dovolj občutljivi, da jih morate zaščititi. Najboljša poteza je, da računalnik priključite na prenapetostno zaščito.

Če res želite znižati porabo energije računalnika na teoretično nič, ga boste morali izklopiti.

Ponovni zagon izboljša zmogljivost

Včasih je bil reden ponovni zagon računalnika sestavni del uporabniške izkušnje, ker bi se v nasprotnem primeru računalnik na neki točki preprosto ustavil. Danes so razmere drugačne zaradi sodobnih operacijskih sistemov, ki bolje delujejo. Če se odločite, da nikoli ne izklopite računalnika, ne boste opazili večje razlike v zmogljivosti. Ponovni zagon je še vedno najučinkovitejši način za spopadanje z velikim številom vsakdanjih napak, s katerimi se lahko srečujete. Ne glede na to, ali gre za “trmasto” aplikacijo ali tiskalnik, ki ne želi tiskati – ponovni zagon vam lahko vedno pomaga.

Tišje je

Odvisno od tega, kje hranite računalnik, je izklop morda bolj priročen, saj je vse veliko tišje. Obvestila lahko izklopite, vendar boste kljub temu čez čas zaslišali ventilator in trdi disk. Prenosniki nimajo takih težav, če pa ste lastnik tradicionalnega namiznega računalnika, je izklop res vir dragocene tišine.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!