Kaj je pravzaprav umetna inteligenca?

V zadnjem času je o umetni inteligenci veliko govora. Beremo in slišimo lahko, da bodo naša življenja malodane prežeta s to tehnologijo, nekateri se je veselijo, drugi sploh ne vedo, za kaj gre. Morda je to odlična priložnost, da se z umetno inteligenco malo bolje spoznamo. Pri Huaweiu jo razložijo takole.

Kaj je torej ‘umetna inteligenca‘? Prvi vtis smo tako ali tako že dobili ob ogledu katerega od znanstvenofantastičnih filmov. A to je zgolj naša predstava, resnica je nekoliko drugačna. V nasprotju z vtisom, ki ga daje, umetna inteligenca ni ravno inteligentna v pravem pomenu besede, saj ni zmožna kreativnega razmišljanja in zavednega ustvarjanja. Vendar pa zna razumeti človeški govor, priti do logičnih zaključkov, hipno računati in izvajati mnogo aktivnosti, za katere bi lahko z gotovostjo trdili, da so manifestacija intelektualnih zmožnosti, če bi omenjeno aktivnost izvajal človek.

Procesor Kirin 970
Procesor Kirin 970

Umetna inteligenca se zna učiti in najpomembnejše je, da programska oprema, ki uporablja tehnologijo strojnega učenja, vsebuje to lastnost. To pomeni, da se namesto programiranja rešitve za vsako težavo, s katero bi se programska oprema lahko srečala, ustvari programska koda, ki lahko ‘izumi’ način, s katerim se bo spopadla z novo nalogo, na podlagi baze podatkov, ki ji jo zagotovimo, in informacij, ki jih zbere sama. Ta način delovanja je podprt s tehnologijo, ki je del procesorjev Kirin 970.

V primeru umetne inteligence, ki uporablja čip z nevronsko procesno enoto (NPU) znotraj Huaweievega procesorja Kirin 970, pa se programska oprema, ki nadzoruje posamezne funkcije telefona, razvija, uči in izboljšuje na osnovi stalnega zbiranja informacij. Če naleti na nov, neznan problem, se bo sama naučila rešitve. Če se izkaže, da se lahko določena naloga opravi bolj učinkovito, hitreje in bolje, bo umetna inteligenca razvila najboljšo možno rešitev s pomočjo strojnega učenja.

Tudi Huawei Mate 10 Pro se lahko pohvali z umetno inteligenco.
Tudi Huawei Mate 10 Pro se lahko pohvali z umetno inteligenco.

Torej telefon ni več samo pameten, ampak tudi inteligenten.

Dodatne Informacije

Več informacij:
consumer.huawei.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!