Želite domače presenetiti s svežimi žemljicami, pa nimate časa čakati, da testo vzhaja? Za vas imamo nasvet, kako hitro vzhajati testo.
Poznate trik, kako hitro vzhajati testo? Vzhajanje testa je postopek, pri katerem se testo pusti stati na toplem mestu, da bi se povečal njegov obseg in volumen. Pri tem procesu se ogljikovi hidrati v testu fermentirajo z delovanjem kvasovk ali bakterij, ki proizvajajo pline, kot je ogljikov dioksid. Ta plin nato ostane ujet v mreži glutena, kar vodi v rast testa.
Toplota je pomembna za vzhajanje testa, saj spodbuja delovanje kvasovk ali bakterij, ki so odgovorne za fermentacijo. Testo mora imeti dovolj časa za vzhajanje. Običajno od ene do dveh ur, vendar se lahko razlikuje glede na vrsto testa in pogoje v okolju.
Kako hitro vzhajati testo?
Sedaj vam ni več treba čakati tako dolgo! Anabel Samons je na Tik Toku objavila preprost trik, s katerim boste enake rezultate dosegli le v 5 minutah.
Vse, kar morate storiti, je, da vodo zavrete in jo nato vlijete v pekač. Nato posodo s testom postavite v pečico, pod katero postavimo toplotno odporno posodo z vročo vodo.
Pustite tako 5 do 6 minut.
@belspies This is my go to trick when I realize I don’t have as much time as I thought! #dough #baking #lifehack #foryou #yum #bread