fbpx

Kako izbrati najbolj okusno in sočno lubenico?

Izbira okusne in sočne lubenice je lahko tako zelo enostavna!

Foto: Karolina Grabowska/Pexels

Poznamo veliko različnih sort lubenic. Pri nas je najbolj pogosta sorta z roza-rdečo sredico in temnimi semeni. A če želimo res izbrati tisto zrelo in okusno ter sočno lubenico, je dobro upoštevati navedene nasvete. S temi triki si boste pomagali, da boste izbrali rdečo in sladko lubenico.

Lubenica je eden izmed najbolj priljubljenih poletnih sadežev. Je izjemno zdrava​, osvežilna, ima zelo malo kalorij in učinkovito čisti organizem. Lubenice vsebujejo likopen, rastlinski pigment iz skupine karotenoidov in čudežni antioksidant, ki izjemno blagodejno vpliva na zdravje. Poleg tega lahko pomaga dvigniti tudi naravno obrambo pred UV sevanjem.

Najboljše so tiste lubenice, ki so sočne, rdeče, a čvrste in ne kašaste. Izbrati pravo, pa je včasih pravi izziv. Pri nakupu lubenice je potrebno biti pozoren na nekaj stvari, vendar pa obstajajo triki, s katerimi boste lahko na pravi poti, da izberete tisto najbolj sočno.

Kako izbrati okusno lubenico? … Je bolj enostavno kot si mislite!

Pri izbiri lubenice je treba biti pozoren na njeno pestrost. Zelo pomembno je, kakšne barve je zunanjost lubenice, kakšne so njene črte in lise. Če boste lubenico obrnili, boste na površini videli rumenkasto liso, to je del, kjer je lubenica počivala na polju. Če je ta lisa svetlo rumene barve, pomeni, da je lubeni dovolj zrela in ima optimalno vsebnost sladkorja. Če pa je ta lisa zelena ali bela, pomeni, da lubenica še ni dovolj zrela.

Zelo pomembno je kakšne barve je lubenica, kakšne so njene črte in lise
Foto: Daniel Dan/Pexels

Pozorni bodite tudi na njeno težo. V kolikor je ta prezrela, se v njej pojavljalo votline in ja ta lažja od ostalih, zato vedno izberite tisto, ki je težja. Po sadežu lahko tudi potrkate. Če zveni globoko, je manj zrela. Pomagate si lahko tudi s tem, koliko se sveti lupina. Bolj je sijoča, bolj je lubenica sočna.

Najboljše so tiste lubenice, ki so sočne, rdeče, a čvrste, in ne kašaste.
Foto: Karolina Grabowska/Pexels

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!