fbpx

Kako je Hitchcock v filmu Psiho posnel kultni prizor pod tušem [video]

Kultni prizor pod prho v filmu Psiho.

Psiho velja za enega najvplivnejših filmov vseh časov, kultni prizor pod tušem pa se pojavlja na samem vrhu lestvic najbolj razvpitih filmskih kadrov v zgodovini sedme umetnosti. Mojster suspenza Alfred Hitchcock je slabe 3 minute dolg prizor, ki vsebuje več kot 40 rezov in 77 kotov kamere, snemal kar en teden. Preverite še druge podrobnosti iz snemanja te nepozabne scene, kjer je pod prho leta 1960 gola kričala Janet Leigh.

Slavni cineast Arnold Hitchcock je posnel številne filmske klasike, ki so se z zlatimi črkami zapisale v filmsko zgodovino. In če bi veličino filma sodili po vplivnosti in prelomnosti, bi nizkoproračunski Psiho sodil med največje. Čeprav bi bil film lahko v barvah, se je Hitchcock odločil za črno-belo tehniko, saj sicer prizor pod tušem, ki ga je tako lepo zabelilo ječanje violin skladatelja Bernarda Herrmanna, pri tedanji cenzura ne bi šel skozi.

PREBERITE ŠE: Filmski napovednik: Steve Jobs (2015)

Zaradi prizora pod prho v filmu Psiho je marsikdo razvil strah pred tuširanje.
Zaradi prizora pod prho v filmu Psiho je marsikdo razvil strah pred tuširanje.

Sloviti prizor, ki je bil sprva predviden brez glasbene podlage, je navdahnil slog montaže ruskih filmskih umetnikov, nekatere stvari okoli njega pa še danes ostajajo zavite v tančico skrivnosti. Kot na primer ta, ali je Leightova sama odigrala celoten prizor ali je del posnela njena dvojnica. Je pa že bil ovržen urbani mit, da je bila za večjo avtentičnost krika igralka med snemanjem deležna hladne prhe.

Več o snemanju prizora:

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!