fbpx

Kako lahko zmanjšate račun za elektriko pri pranju perila?

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Ali ste vedeli, da če bi vsi prali pri 30 stopinjah, bi zmanjšali celo 60 % emisij CO2?

Razlogov, zakaj vedno več strokovnjakov priporoča pranje na nižjih temperaturah, je veliko. Prednost vidijo v majhni porabi energije – če temperaturo znižate s 40 na 30 stopinj, zmanjšate 38 % emisij CO2 – in s tem prihranite na energiji.

Za hladno pranje vam ne bo hvaležno samo za okolje, ampak tudi vaša denarnica! Po mnenju strokovnjakov deset stopinj manj v pralnem stroju pomeni osem centov več v denarnici. Če torej perete pri 30 namesto pri 60 stopinjah, lahko na pranje prihranite do 24 centov.

Po mnenju strokovnjakov obstajajo izjeme, ko je perilo vsekakor treba prati pri višjih temperaturah. Na primer, če je družinski član bolan.

S pranjem pri 60 stopinjah se odstraniti tudi tako imenovani biofilm, ki lahko povzroči neprijeten vonj v pralnem stroju. Enkrat na mesec je zato treba perilo oprati na najvišji temperaturi.

Perite na nižji temperaturi. Foto: Rodnae Productions / Pexels

Sicer pa velja pravilo: hladneje je bolje. Tudi 20-stopinjske programe, ki jih imajo nekateri stroji, je mogoče brez težav uporabljati.

Kako pomembna je dolžina cikla pranja?

In tukaj ima strokovnjak jasen nasvet – pranje pri visokih temperaturah in v kratkem programu je neuporabno. Največji delež v ekološkem odtisu ima temperatura. Še vedno je priporočljiv kratek cikel pranja. Pri trdovratnejših madežih pa lahko perilo pustite v bobnu nekoliko dlje.

Pomembno je tudi pravilno polnjenje bobna. Če je perila preveč, se oblačila ne morejo več pravilno premikati in v najslabšem primeru niso optimalno očiščena.

Med perilom in vrati bobna je treba pustiti prostor v širini dlani. Potem je stopnja napolnjenosti pravilna in nič ne ovira varčnega, a učinkovitega pranja.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.