Kako na nedeljskem brunchu izbrati najboljšo jed

Velikokrat se zgodi, da so jedi, ki na meniju delujejo zdrava in uravnotežena izbira, v resnici prava past za vse, ki se radi prehranjujemo zdravo. Kaj torej izbrati na nedeljskem brunchu?

Čeprav je šele torek, marsikomu misli že uhajajo k vikendu. In nedeljski brunchi so nekaj najboljšega, saj je to čas, ko si končno vzamemo čas zase in svoje prijatelje ter dobro hrano, ki poteši tudi lakoto tistih, ki so si večer prej privoščili kakšen koktajl preveč. Ker pa se rado zgodi, da obroki, ki delujejo zdravo, v resnici vsebujejo več kot vrtoglavih 1.000 kalorij, izogibanje posodici s hrustljavim kruhom ni vse, na kar moramo paziti pri izbiri svojega obroka.

Vsekakor nam je vsem jasno, da maslo, bel kruh in mastni prelivi niso najboljša izbira. Toda kaj potem naročiti?

Privoščimo si:

1. omleto iz beljakov z zelenjavo in mocarelo. Namesto mastne priloge, kot je ocvrt krompirček, izberimo polnozrnat kruh, solato ali sadno solato.
2. solato s piščancem. Namesto goste bele polivke izberimo nezačinjeno različico in prosimo za aromatični balzamični kis.
3. kuhan riž in piščančja prsa z žara. Ponovno izpustimo polivko in si za prilogo raje privoščimo veliko solato iz solatnega bara.
4. V kolikor restavracija premore ponudbo zajtrkov, si privoščimo zdravo ovseno kašo s svežim sadjem, ki vsebuje veliko manj sladkorjev kot sušeno sadje.

Izogibajmo se:

1. palačinkam. Tudi, če so polnozrnate narave in se zato slišijo bolj zdravo, so palačinke visokokalorična bomba. Polite z raznimi sirupi in okrašene s kupi smetane vsekakor niso najbolj zdrava izbira.
2. procesiranemu mesu. Klobase, tudi tiste iz puranjega mesa, so polne nezdrave soli in običajno “skuhane” v olju. Ne pozabimo, da so za izdelavo tovrstnih izdelkov uporabljeni le najslabši kosi mesa.
3. mafinom, torticam in ostalim kolačkom. V kolikor imamo željo po sladkem, izberimo zdravo presno torto ali sladoled, ki ne vsebuje laktoze in je narejen iz svežega sadja ali riževega mleka.
4. Naravni pomarančni sok, limonada in osvežilni ledeni zeleni čaj bodo primernejša izbira kot gosti sok s smetano, vroča čokolada ter bela kava.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!