fbpx

Kako najstnika zaščitite pred odvisnostjo?

Foto: envato

Dragi starši, vas zanima, kako zaščititi najstnika pred odvisnostjo? To menijo psihologi.

V najstniških letih marsikdo poseže po prepovedanih drogah, zato so nekateri starši resnično obupani in se sprašujejo, kako zaščititi najstnika pred odvisnostjo. Ta se lahko razvije že po nekajkratnem uživanju prepovedanih substanc in uniči življenje mladostnika. V članku na Psychology Today so tako delili nekaj nasvetov, kako preprečiti, da bi vaš najstnik pristal v krempljih odvisnosti.

Foto: Unsplash/Aedrian

Raziskave sicer kažejo, da je malo verjetno, da bodo tisti, ki v najstniških letih niso poskusili prepovedanih substanc, pozneje v življenju postali odvisni od alkohola ali drog. Najstniki, ki začnejo uporabljati prepovedane droge še pred 14. letom, so najbolj izpostavljeni tveganju zasvojenosti. Ta podatek ne preseneča, saj uporaba prepovedanih substanc moti razvoj možganov. Študije kažejo, da se z vsakim letom, ko mladi ne poskusijo drog, zmanjša verjetnost za zasvojenost. Pravzaprav se z vsakim letom (med 13. in 21. letom) verjetnost razvoja vseživljenjske odvisnosti zmanjša za 4 % do 5 %.

Najstniki so najbolj pod pritiskom zaradi travm in stresa, povezanih bodisi z družabnim življenjem ali dogajanjem v družini. Pogosto jih k eksperimentiranju z drogami pripelje tudi prisotnost le teh v družini. Mladi, ki pogosteje zaidejo v droge imajo doma le malo nadzora staršev, polega tega pa se za šolske obveznosti kaj dosti ne menijo.

Foto: Unsplash/Rayul

To je nekaj nasvetov, kako najstnika zaščititi pred odvisnostjo:

  • Podpora staršev, ki vedo, s kom se njihov najstnik druži in vedo, kje je ter kaj ga zanima
  • Razvijanje dobrih, zdravih veščin obvladovanja, vključno s »spretnostmi zavračanja drog«
  • Močna pripadnost in občutek odgovornosti do šolskih obveznosti
  • Jasno določena družinska pravila obnašanja
  • Ustrezne starševske nagrade za dobro vedenje
  • Zdrava komunikacija in jasna pričakovanja

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.