fbpx

Kako nam družba pere možgane: 3+ stvari, na katere BODI POZOREN

Kako nam družba pere možgane: 5 stvari, na katere BODI POZOREN

Načinom, na katere ti družba pere možgane, se težko izogneš, saj so do določene mere pomembno in smiselno vpleteni v tvoj vsakdan ... in nate delujejo tako, da ti včasih povzročajo utesnjenost in te spreminjajo v brezglavo kokoš, ki zasleduje cilje, ki niso zares tvoji. Na katere stvari moraš biti pozoren?

Stvari, ki jih boš spoznal v nadaljevanju, so v medijih in v politiki velikokrat predstavljene z določeno agendo, ki je večini primerov znana le “stricem iz ozadja”. In to je le eden izmed razlogov, zakaj je pomembna medijska kultura, sposobnost razbiranja zrn od plev, ki, četudi se ti morda ne zdi, na koncu dneva vpliva na kakovost tvojega življenja.

Kako nam družba pere možgane …

1. … z religijo

Ali obstaja življenje po smrti, višja instanca, Bog, nekaj presežnega, je na koncu vprašanje, na katerega ne moremo odgovoriti. Vsak je upravičen, da si sam oblikuje odgovore na ta vprašanja, ki zagotovo več kot enkrat prešinejo vsakega izmed nas. In prav je, da vsak izmed nas lahko izbira, v kaj bo verjel in čemu bo predan. Vendar!

V zgodovini človeštva je znano, da je marsikatera institucionalizirana religija imela svoje negativne vplive in je v imenu katerkoli religije sveta naredila veliko hudega. Tudi danes je nevarno slepo verjeti, da tako močne in bogate organizacije nimajo skritih in morda ne tako zelo čistih namenov.

Zavedanje o tem je pomembno za vsakega posameznika posebej, saj je zdrav in razumen odnos do religije ključ do zdravega odnosa s sočlovekom. Kritično razumevanje religije ti bo odprlo vsa vrata tega sveta!

Ali obstaja življenje po smrti, višja instanca, Bog, nekaj presežnega
Ali obstaja življenje po smrti, višja instanca, Bog, nekaj presežnega

2.  … z greenwashingom

Greenwashing je pojav, ko različne korporacije uporabijo javno angažiranost za obvarovanje okolja in jo obrnejo v svojo lastno korist. Dandanes, ko smo na vsakem koraku bombandirani z imperativom, da pazimo na okolje, je greenwashing mala malica.

Preden nasedeš na marketinške trike o ekološko izdelanih izdelkih, se pozanimaj, ali boš s spremenjenimi »okolju prijaznimi nakupovalnimi navadami« zares imel kakšen učinek. In vprašaj se, kaj lahko zares storiš, da narediš svoje okolje boljše.

Družbena omrežja te v zadnjem času bombandirajo s hitrimi rešitvami, kako doseči notranji mir.
Družbena omrežja te v zadnjem času bombandirajo s hitrimi rešitvami, kako doseči notranji mir.

4. … s hitrimi rešitvami za razreševanje psiholoških stisk

Spletne strani in družbena omrežja te v zadnjem času bombandirajo s hitrimi rešitvami, kako doseči notranji mir, duševno ravnovesje in presežno stanje duha. Meditacija, joga, psihoterapija in podobne tehnike preprečevanja/zdravljenja psiholoških težav so “globoko potrebne in bi jih moral vsak vključiti v svoj vsakdan”.
Vendar pa se je pri tem potrebno nujno zavedati, da te tehnike zahtevajo veliko predanosti in da ne nudijo hitrih rešitev.

5. … z intenzivnimi (nevarnimi) dietami

Diete so lahko učinkovite in za marsikoga čaroben pripomoček, ki postavi nujno potrebne omejitve in pravila. Vendar pa je pri tem nujno potrebno imeti v mislih dejstvo, da je skrb za telo dolgotrajni, včasih celo vseživljenski proces.
Predanost zdravi prehrani in uravnoteženemu načinu življenja te bo zagotovo pripeljala do želenih ciljev. Hitre, intenzivne diete pa se v veliko primerov končajo v jojo efektu.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!