fbpx

Kako odgnati muhe: 8 naravnih pasti za odstranjevanje nadležnih muh

Foto: envato

Vsako poletje ista zgodba: kako se znebiti muh, ki so sestavni del vročih poletnih dni? Če vam te zaidejo v stanovanje je najbolje, da se jih poskušate znebiti z naravnimi pripravki.

Naslednje rastline in pripravki so odlični za odganjanje muh.

1. Nageljnove žbice

V tem pripravku za odganjanje muh se uporablja nageljnove žbice z limono. Potrebovali boste dve limoni in 25 do 50 nageljnov žbic. Limone prerežite na pol in v vsako polovico vtaknite šest do 12 nageljnovih žbic. Tako razporejene limone lahko pustite na mizi.

2. Repelent sivkinega olja

Za pripravo domačega repelenta sivkinega olja potrebujete pol skodelice olja, posodo s pokrovom in krpo ali gobico za pomivanje posode. Krpo ali gobico namočite v nerazredčeno olje sivke. Nato ga dajte v posodo in pokrijte. Po 24 urah lahko odstranite pokrov in pločevinko hranite na mestu, kjer se zbirajo muhe.

Za pripravo tega domačega repelenta lahko uporabite tudi olje evkaliptusa, poprove mete ali limonske trave. Toda za razliko od sivke je treba ta olja razredčiti z alkoholom ali vodo v razmerju 1:3.

3. Vino

Če pustite kozarec vina na mizi, boste v njem zelo hitro opazili muhe, ki jih privablja vonj po fermentaciji. Če se želite znebiti muh v vino kapnite detergent za posodo. Ta namreč omogoča, da muhe ne bodo morale leteti. Takšno mešanico postavite v bližino, iz katere muhe prihajajo.

4. Razpršilo iz limonske trave

Za to pršilo boste potrebovali 10 do 12 kapljic eteričnega olja limonske trave, štiri žlice tople vode in stekleničko z razpršilcem. V steklenico nalijte olje in nalijte toplo vodo. Dobro pretresite. Dobljeno zmes nanesite na vrata, okna in druge vhode iz katerih prihajajo muhe.

5. Bazilika

Bazilika je namreč rastlina z zelo močnim antibakterijskim in protivirusnim učinkom. Če je ne morete posaditi, pa kupite posušene liste bazilike in jih zavežite v vrečko iz prosojnega blaga. Zvitek hranite na območju, kjer se zbirajo muhe. Uporabite pa lahko tudi druge rastline kot so: lovor, meta, pelin, ognjič.

6. Olje iz nageljnovih žbic

Olja nageljnovih žbic seveda ni mogoče nanašati na kožo, ampak le v kombinaciji z olivnim oljem. Za pripravo potrebujete čajno žličko nageljnovih žbic in 10 žličk olivnega olja. Dobro premešajte. Olje nanesite na izpostavljene dele telesa, kadarkoli želite od sebe pregnati muhe in druge žuželke.

7. Domači samolepilni papirnati trakovi

Ker so lepilni trakovi za muhe, ki jih najdete v trgovini, pogosto prevlečeni s strupenimi snovmi, je najbolje narediti domačo različico. Lepilni trakovi so enostavni za izdelavo in so enako učinkoviti, kot tisti iz trgovine.

Za pripravo potrebujete sledeče sestavine:
– pol skodelice koruznega sirupa
– četrt skodelice sladkorja
– papir narezan na trakove (cca. 5 cm)
– škarje
– nit
Izrežite trakove papirja na širino petih centimetrov. Na vrhu izvrtajte luknjo ali dve in jih navijte v trak. Trakove obesite na mestih, kjer se najpogosteje pojavljajo muhe. Nato zmešajte koruzni sirup in sladkor. S to mešanico premažite eno stran vsakega traku.

8. Plastične vrečke, napolnjene z vodo

To je zelo zanimiv in učinkovit način, kako se znebiti muh. Vse, kar potrebujete, je čista plastična vrečka, napolnjena z vodo. Ko jo obesite nad vhodom v hišo, muhe ne bodo več vstopile vanjo. Vrečke za vodo muhe vidijo kot pajkove mreže, odsev vode pa muhe dezorientira.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!