fbpx

Kako odpraviti razpokane in suhe ustnice?

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

So vaše ustnice razpokane, suhe in boleče? Obstaja več razlogov, zakaj.

Suhe ustnice so pogosta težava, še posebej pozimi. Lahko so posledica zunanjih dejavnikov, naravne sestave kože, pa tudi nekaterih slabih navad, ki jih lahko spremenite.

Zakaj je problem suhih ustnic tako pogost?

Ena glavnih razlik med kožo na ustnicah in preostalim delom telesa je ta, da je koža na ustnicah veliko tanjša.

Problem se pojavi, ker ustnice ne vsebujejo žlez, ki se nahajajo drugje na koži. Zaradi tega se bolj izsušijo in razpokajo, saj nimajo naravnih olj, ki bi ohranjala mehkobo in gladkost.

via GIPHY

Hladno vreme, visoke temperature, znižanje zračne vlage zaradi bivanja v ogrevanih prostorih in navada oblizovanja ustnic dodatno prispevajo k njihovemu izsuševanju.

Pomanjkanje vitaminov lahko povzroči problem suhih ustnic

Vitamin B2 je nujen za delovanje celic in za zdravo kožo ustnic. Da bi nadomestili njegovo pomanjkanje, v svojo prehrano uvedite živila, bogata z vitaminom B2, kot so jajca in pusto meso. Prav tako je pomanjkanje cinka in železa povezano s problemom suhih ustnic, zato svojo prehrano dopolnite še z zeleno in listnato zelenjavo, da ohranite ravnovesje.

Zdrava prehrana bo blagodejno vplivala na kožo obraza in telesa ter na vaše splošno zdravje.

Oblizovanje ustnic izsuši kožo

Ko čutite, da je koža na ustnicah napeta in suha, si jih oblizujete, da bi ublažili to nelagodje. Ko jih z jezikom navlažite, to za trenutek prinese olajšanje in tolažbo, a nenehno oblizovanje samo poslabša problem.

via GIPHY

Vlaga, ki izhlapeva s površine kože, jo še dodatno izsuši – zato poskusite ozavestiti to navado in ko se zalotite, da si oblizujete ustnice, prenehajte.

Dišeče sestavine v balzamu

Če ustnice redno negujete z balzamom, pa imate še vedno težave z njimi, preverite sestavine balzama, ki ga uporabljate. Nekateri vsebujejo sestavine, ki lahko izsušijo kožo. Dermatolog svetujejo, da se, če imate težave s suhimi ustnicami, izogibajte balzamom za ustnice, ki imajo izrazit okus in vonj.

Lahko pa ste tudi alergični na izdelke, ki jih uporabljate.

via GIPHY

Dehidracija

Če vaše telo ni dovolj hidrirano, torej če ne zaužijete dovolj vode, se lahko to odrazi na vaši koži nasploh in še poveča problem suhih ustnic. Suhe in razpokane ustnice so znak, da morate povečati vnos vode – pomanjkanje mineralov se vidno odraža na občutljivi koži ustnic.

Težava s suhimi ustnicami, zlasti v ustnih kotih, je lahko znak, da vaše telo proizvaja preveč kvasovk ali da imate okužbo in boste morda potrebovali posebno zdravljenje ali antibiotik.

Dober balzam vsebuje eterična olja ter zaščitni faktor pred UV sevanjem, vitamine in druge hranilne snovi.

Večnamenski visokokakovostni balzami vsebujejo sijaj in so izdelani v različnih odtenkih, tako da lahko šminko v zimskem času popolnoma nadomestite z ustrezno podlago. Obstajajo tudi izdelki z večurnim učinkom, ki se uporabljajo za nočno nego ustnic, da bi preprečili izsušitev.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.