fbpx

Kako pravilno očistiti kolo? Enostavni triki in osnove čiščenja kolesa!

Tako pravilno očistim kolo!

Foto: Karcher

Mislite, da znate pravilno očistiti kolo? Preverili smo razne nasvete in v praksi preizkusili različne metode čiščenja koles ter pripravili univerzalna navodila, kako pravilno očistiti kolo! Torej - kako pravilno očistiti vaše kolo?

Vzdrževanje kolesa se prične pri pravilnem pristopu k čiščenju kolesa. Očiščeno kolo se pelje drugače. Je bolj “tiho” in na nek način “bolj” zadovoljno. Vemo, da po vsakem kolesarjenju kolo težko očistite, vendar se zavedajte, da ga ne smete zanemariti. Zanemarjeno kolo namreč zahteva popolnoma drugačen pristop! Tudi lepo vzdrževano in očiščeno kolo vselej odpeljite na servis. Serviser se ga bo lotil popolnoma drugače in z večjim veseljem, kot bi se lotil umazanega kolesa. Očiščeno kolo pa je tudi del “kolesarske” kulture in odnosa do velikokrat zelo dragih prevoznih sredstev.

Dejstvo je, da bodo čista kolesa služila bolje in dlje, in ko gre kaj narobe, ne boste oklevali, da napako takoj odpravite.

Osnovni pripomočki za pravilno čiščenje kolesa so: vedro, razmaščevalec, detergent za avtomobil ali kolo, goba za pranje vozila, mikrofibra za “črno” čiščenje verige, večji čopič za razmaščevanje raznih odprtin, gumijaste rokavice, lubrikant za verige.

1. korak: nanesite sredstvo za razmaščevanje verige in zobnikov

Specializirano sredstvo za razmaščevanje je obvezno. Obstaja kopica izdelkov, nekatere bomo navedli kot povezave.

Preden se lotite pravega pranja, nanesite sredstvo za razmaščevanje na zobnike in verigo kolesa. Tako bo sredstvo imelo čas za učinkovanje. Uporabite lahko različna sredstva za razmaščevanje. Uporabite lahko specializirana čistila, na primer Muc-Chain Cleaner ali WD40 Bike chain cleaner. Pri delu si nataknite rokavice in mehanske dele verige in zglobov prepojite s sredstvom. Za vtiranje v zobnike in manj dostopne dele uporabite manjšo krtačko ali čopič.

2. korak: osnovno pranje z šamponom za avto

Specializrana čistila niso nujna! A boste veliko prihranili prav pri času!

Verjetno mislite, da je detergent za pomivanje posode, ki ga imate v bližini kuhinjskega pomivalnega korita, dovolj dober tudi za vaše kolo. Napačno! Vsekakor bo odstranili maščobo, lahko pa bo načel tudi barvo, kar ni dobro. Namesto tega je najbolje uporabiti šampone za avtomobil. V njih ni soli, barve pa se svetijo, medtem ko je v detergentu za pomivanje posode ogromno stvari, ki ne spadajo na kolo. Pri pranju uporabite vročo vodo, ki še hitreje topi različne maščobe.

3. korak: umivanje kolesa od vrha navzdol

Logika narekuje, da kolo operete od zgoraj navzdol, sicer bo vsa umazanija od zgoraj pronicala na dele kolesa, ki ste jih pravkar oprali. Zato začnite z najvišjim delom kolesa, najpogosteje s sedeži (ne pozabite na spodnjo stran sedeža, kjer se blato in umazanija najbolj radi skrivata), umijte tudi krmilo in se postopoma pomikajte navzdol. Vse skupaj namilimo “pošteno”. Pri delih, ki niso dostopni, si pomagamo s ščetko.

4. korak: čiščenje verige


Veriga je “glavna” komponenta, na katero morate biti posebej pozorni pri pranju kolesa. Verigo preklopite na najvišjo prestavo in vzamete krpo, namenjeno le verigi. Lahko je mikrofibra, z njo boste lažje prijeli verigo. S tršo krtačo (služila bo stara zobna ščetka) pojdite čez luknje med povezavami verige, da sprostite posušeno umazanijo, in z mikrofibro odstranite ostanke. Postopek ponovite večkrat, vse dokler veriga ne bo popolnoma čista. Trud boste “začutili” in tudi “slišali” prvič, ko se boste usedli na kolo.

5. korak: izpiranje kolesa

Kärcher Mobile Outdoor Cleaner OC 3 – izjemno priročen čistilnik, ki ga lahko uprabite tudi za motor ali v kolikor ste varčni – celo za vaš avtomobil!

Izpiranje kolesa je ena pomembnejših faz. To lahko storite z vedrom vode ali običajno vodno cevjo. Lahko pa uporabite tudi priročen mini wap, ki je namenjen prav pranju kolesa in podobnih naprav, na primer motorjev. Alternativno lahko uporabite zalivalko za rože. Tudi ta je odlična pri čiščenju kolesa. Cilj mora biti temeljito izpiranje kolesa.

6. korak: sušenje in zaščita kolesa

Ko ste kolo oprali je dobro, da ga poškropite z razpršilom za zaščito barve, na primer Muc Off silikonski sijaj ali Muc Off pršilo za kolo. Sredstva delujejo kot konzervacijska sredstva, ki dajo kolesu poseben sijaj, hkrati pa preganjajo “vodo” iz nezaželenih delov kolesa. Dolgročno kolo ščitijo pred novo umazanijo. Kolo lahko posušimo tudi s kompresorskim pihalnikom zraka oziroma ga obrišemo s krpo.

7. korak: podmazovanje kolesa

Ni vsako olje olje za verigo. Tudi zato za ta del uporabljamo specializirana maziva. Večinoma imajo slednja oblikovano embalažo za postopno nanašanje oziroma so pod pritiskom, tako kot dobri stari WD40. Z podmazovanjem verige, verižnikov in drugih sklopov, boste verigo med drugim tudi zaščitili pred korozijo, hkrati pa se na njej ne bo nabiralo toliko maščobe. Seveda, če uporabljate pravo “olje”, ki deluje na takšen način.

Kako pravilno očistiti kolo? Ni preprosto! Vendar verjamemo, da bo s temi navodili popolnoma enostavno! Pomagajo vam lahko tudi izdelki, ki smo jih predstavili. Ti predvsem pomagajo ohranjati vrednost kolesa, ki danes ni več “poceni”. In tudi zato vam denarja za pravilno čistilo ne sme biti žal.

Vse izdelke predstavljene v tem zapisu lahko kupite na Amazon.de in jih prejmete v prej kot 48 urah.

Nakup brez DDV-ja na Amazon Business

Izdelke, predstavljene v tem zapisu, lahko takoj kupite na Amazon.de brez DDV-ja, davka na dodano vrednost! V kolikor se na Amazonu registrirate kot poslovni uporabnik in ste v Sloveniji davčni zavezanez za DDV.

REGISTRACIJA ZA POSLOVNE UPORABNIKE

Dodatne Informacije

janmacarol.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!