Pogosto se zgodi, da pripravimo več mesa, kot ga lahko pojemo. V nadqaljevanju izveste, kako in koliko časa lahko hranite že pečeno meso.
Kako dolgo lahko pečeno meso hranimo v hladilniku?
Najbolje ga je pojesti v dveh dneh, v hladilniku pa ga lahko hranite največ 3-4 dni. Ta rok velja tudi, če je pečeno meso nadevano, pa tudi za omake, ki sodijo zraven.
Ko pripravite meso, ga ohladite in pokrijte, naj stoji eno do dve uri, preden ga postavite v hladilnik. Če je kos velik, ga najprej razrežite na manjše kose, ker se veliki kosi ohlajajo dlje, kar poveča tveganje za razmnoževanje bakterij.
Kako pravilno shranjevati pečeno meso
Meso je najbolje spraviti v posode, ki jih lahko hermetično zaprete.
Ali lahko zamrznete pečeno meso
Seveda. Varno ga bo jesti več mesecev, številne agencije za živilske standarde opozarjajo, da ga je treba zaužiti največ v dveh mesecih. Po tem je meso še nekaj časa varno za uživanje, vendar se lahko kakovost zmanjša.
Pred zamrzovanjem se prepričajte, da je meso popolnoma ohlajeno.
Kako pravilno pogreti zamrznejo že pripravljeno meso
Ponovno segrevanje je preprosto in večina metod ne predstavlja higienskih ali varnostnih težav. A ker se lahko meso hitro izsuši, kar pokvari okus, je pomembno, da pri pogrevanju zadržimo vlago. Lahko ga narežemo in damo v omako.
Pečeno meso lahko segrejete tudi v pečici na nizki temperaturi (180C) približno 30 minut.
Kaj še lahko naredite s pečenim mesom
Verjetno poznate veliko število receptov, morda ga daste v svojo najljubšo solato.
Skuhate lahko tudi juho, če imate ostanke govedine, teletine, jagnjetine, purana ali piščanca. Brez pretiranega truda boste skupaj z zelenjavo in začimbami dobili hitro pripravljeno jed, ki je lahko tudi glavni obrok.
Preostalo meso nasekljajte in zmešajte s timijanom, lovorjevimi listi, krompirjem, čebulo, porom, zeleno in korenjem, zalijte z vodo, v katero ste dali jušno kocko in dobili boste odličen obrok. Juho postrežemo s toplim, hrustljavim kruhom ali toastom.