fbpx

Kako pripraviti sirno ploščo kot pravi Francozi

Foto: envato

Znate pravilno pripraviti sirno ploščo? Če je vaš odgovor ne, potem le preverite spodnje nasvete.

Kako pripraviti sirno ploščo? Pravilna postrežba sirne plošče je prava mojstrovina. In Francozi so tisti, ki v tem najbolj blestijo. V Franciji se sir postreže, ne glede na uro. Za zajtrk, za malico, brunch ali celo kot sladico. S kozarcem vina ali ob spremljavi peciva. A da bi lahko resnično uživali v siru je ključnega pomena, da ga znamo pravilno postreči. Torej na pravi temperaturi in na pravo obliko.

Foto: Unsplash/Lindsay Moe

Veste, kako pravilno pripraviti sirno ploščo?

Bistveno je, da sir vzamete iz hladilnika vsaj pol ure pred serviranjem. Narežete ga tik preden ga postavite na krožnik in postrežete. V primeru, da bo narezan predolgo časa čakal na krožniku se lahko zgodi, da se bo posušil in s tem izgubil svojo aromo. Lupilnik za sir vam bo prišel prav pri rezanju trših sirov, za mehkejšega pa uporabite poseben nož ali celo žlico. Z lopatko režete sire, ki se med rezanjem drobijo.

Po bontonu naj bo sir narezan tako, da lahko vsak okusi njegovo sredico. A tudi rob sira skupaj s skorjo. Bonton prav tako narekuje, da konice sira nikoli ne sploščite. Trde sire v okrogli štruci režete kot torto, na rezine. Pri ploščatih pa se rezanja lotite od spredite proti zunanjemu robu. Najbolje je, da kolut najprej prepolovite, da ga boste kar se da enakomerno lahko razdelili.

Foto: envato

Mehke sire narežete na ploščate rezine (Rez od sredine do skorje oz. zunanjega roba). Rezine naj ne bodo debelejše od centimetra.

Sire v obliki piramide ali stožca narežite najprej na četrtine, nato pa na trikotnike. Če ima sir na zunanji strani plesen, jo lahko predhodno odrežete, da si olajšate delo. Vsak posameznik pa naj si na krožniku odreže lupino skorje.

Prav tako poskrbite, da bo sir na krožniku ločen od suhomesnatih izdelkov. Če ne, se bo navzel njihovega vonja.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.